Edina motorozni tanul

8 db. Műszaki vizsga feladat

biztonsagi ellenorzes motoron 69A következő ellenőrzési feladatok elvégzését kérheti a vizsgabiztos a rutinvizsga előtt.

1. Végezze el a motorolaj szint és az olajnyomás vizsgálatát!

A motorolaj szintet a motorblokk oldalán, az olajszint ellenőrző ablakban nézhetjük meg. Ha a minimum és maximum szint között van, akkor megfelelő. Függőleges helyzetbe kell állítanunk a motort, hogy ezt meglássuk. Utántölteni pedig az előírt motorolajjal lehet. A motorolaj nyomását, a műszerfalon lévő lámpán ellenőrizzük. Járó motornál a piros fényű kontroll lámpa nem világíthat! Ha ez mégis megtörténik, azonnal le kell állítani a motort, és pótolni a hiányzó mennyiséget.

2. Mutassa meg a sebességváltóban lévő olajszint ellenőrzésének a módját!

Ugyanaz a válasz, mint az előző feladatnál, mivel a motorunkon, amelyen vizsgázunk, a motor és a váltó olajozását egyben oldották meg.

HIRDETÉS (x)

3. Végezze el a tengelykapcsoló holtjátékának ellenőrzését! Ismertesse a beállításait!

Ha jól van beállítva a holtjáték, akkor 2-4 mm között kell lennie. Úgy tudjuk beállítani, hogy a tengelykapcsoló karnál lévő kontra anyacsavart fellazítjuk, majd az állító csavarral elforgatjuk. Ha készen vagyunk, meghúzzuk a kontraanyát.

4. Ismertesse a meghajtólánc feszességének ellenőrzését!

Ezt úgy tudjuk megvizsgálni, ha a lábunkkal megpöcköljük a láncot, melynek feszessége 1-2 cm között lehet. A beállítás menete a következő: kihúzzuk a biztosító sasszeget, meglazítjuk az anyacsavart és a kontraanyát, a feszességet beállítjuk a jelöléseknek megfelelően mindkét oldalon. Ha készen vagyunk, meghúzzuk a csavaranyákat, és a sasszeggel biztosítjuk. A vas egyenes futását úgy nézhetjük meg, hogy áthajtunk egy pocsolyán, és a nyomvonalat megvizsgáljuk.

5. Végezze el a hátsó lengővilla és a rugóstagok ellenőrzését!

Szépen leguggolunk a motor mellé, és megnézzük, hogy a lengővilla nincs-e elrepedve, eltörve, a lengéscsillapítóból folyik-e az olaj. Ha ráülünk, azt is érezzük, hogy megfelelően csillapítja-e a lengéseket. Ismét középtámaszra rakjuk a gépet, és a motor hátsó tengelyét jobbra-balra rángatva ellenőrizzük a felfüggesztés csapágyait.

6. Mutassa meg a tartalékizzókat, biztosítókat, a biztosítótartót! Ismertesse a biztosító cseréjének a módját!

Mindezeket a motor nyerge alatt találjuk. A biztosító cseréjénél arra kell vigyáznunk, hogy azonos amperszámút tegyünk a kiolvadt helyére. Ha túl erőset rakunk vissza, leéghet a motor, ha pedig gyengét, akkor önmagától kiolvadhat. De az újabb kiolvadás elektromos zárlatra is utalhat.

7. Ismertesse a benzincsap állásait!

Lehet nyitott, tartalék és zárt.

8. Mutassa meg az elsősegélynyújtó csomagot!

A motorkerékpár nyerge alatt találjuk az „A” kategóriás elsősegélynyújtó felszerelést.

A sikeres műszaki vizsga után, folytathatjuk a rutinpályán való bizonyítással a megmérettetést.

Nyomtatás E-mail

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Kedvelj bennünket

Motoros filmadatbázis

Blogok

Mióta karanténban vagyunk, olyan terülj-terülj asztalkám van nálunk, mint ide Lacháza. Hétvégén pl. egyik nap...
Bővebben...
Helyzetre való tekintettel egyre több időt tartózkodók otthon. Ennek egyik előnye, hogy kiülhetek az erkélyre...
Bővebben...

Rólunk

"A jó kislányok a mennybe mennek, a rosszak mindenhova"

A Csajokamotoron.hu magazin oldalain minden információt megtalálsz, ami a motoros nőket érdekli, amire szükségük lehet a motoros jogosítvány megszerzéséhez, vagy egy motoros túrához. 

Iratkozz fel a hírlevélre!