HírekKultúraMotoros könyv

Drogozni, ésszel?

Van, aki tudja kezelni a drogozást? Nincs hiányérzet és függőség? Egy 22 éve szerhasználó vall a tapasztalatairól.

Amikor régen elképzeltem egy drogost, az a kép volt előttem, hogy egy összeaszott, üres szemű ember áll előttem, aki árnyéka önmagának. Nos, az elmúlt évek tapasztalatai után, amikor testközelből láttam különféle gyorsító- és lassító szereket használókat, átkategorizáltam magamban a drogosokat.

Valamint, a Gaál doktornővel készült interjúm során, megértettem sok élettani dolgot, a téma kapcsán. Ezek után, az egyik ismerősöm, aki egy sokat megélt, 39 éves férfi, nyilatkozott arról, hogyan kezdte 22 éve a drogozást, s milyen napjainkban…

Mióta használsz drogokat? Mivel kezdted; miket próbáltál ki; mostanában mit használsz?

─ 1991-ben kezdtem, merjivanna-val, de azt nem szerettem, egy-két évig toltuk. Eleinte sokat röhögtünk tőle, de egy idő után már nem. Az akkori csajomnak is elege volt abból, hogy vérvörös szemmel jövök-megyek. Szóval, azóta sem használom, mert nem jó, elalszok tőle. A merjivanna után jött az amfetamin. Volt már kokain, de heroin is, por alakban. Manapság legtöbbször a speed-et nyomom.

A merjivanna a marihuána megfelelője?

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

─ Igen, Mexikóban így mondják, s írják…

Ha egy átlagos hetedet nézzük, milyen intenzitással szívsz?

─ Amikor alkalom van rá. Ha fenn kell lennem sokáig, vagy oda kell figyelnem valamire. Intenzívebb minden, sokkal jobban megéli az ember a dolgokat. Talán ezért maradt az életem része…

Azt mondtad, most már „tudod kezelni”. Ez mit jelent számodra?

─ Nem az van, hogy feltétlenül kell, hanem csak akkor, amikor itt van az ideje. Ha van egy hosszú party, sokkal jobb így végigcsinálni, mint mondjuk öt-hat kávéval. A kávé tönkre vágja a gyomrodat, ez meg nem. Ott van Lemmy (Lemmy Kilmister, Motörhead – szerk.), aki több mint negyven éve drogokon él, és már ezek tartósítják…

Élő múmia, de jó neki…

─ Igen, és azt mondták, ha már nem csinálná, abba halna bele… Nem a hiányérzet miatt, hanem annyira rá van állva a szervezete, hogy már drog kell a vérébe. De ez csak mendemonda, nem biztos, hogy így van…

Nálad nincs hiányérzet?

─ Nincs. Tök jól érzem magam azzal, és anélkül is. Nem érzek különbséget, egyszerűen frissebb vagyok, amikor használom a szert. Nem vettem észre magamon, hogy emiatt másképp látnám a dolgokat.

Mennyi volt a legtöbb idő, amikor napokig nem aludtál és drogoztál?

─ Két-három nap. Ezalatt hangulatfüggő, hogy milyen gyakran szívok. Van úgy, hogy két óránként, máskor 20 percenként. Ha jó a buli, sűrűbben, ha nem, akkor ritkábban.

A hangulatodon nem változtat?

─ Van, aki piál, és úgy érzi jól magát, van, aki meg drogozik. De, az alkohol sem fog jobb kedvre deríteni, ahogyan a drog sem. Bár, a kokain az más, felszabadítja a boldogság hormonokat, az alkohol nem. Az alkohol inkább lehúz, de nem is szoktam inni sokat. A kokaint csak különleges alkalmakkor használom, meg az drága is, 15 000 Ft/gramm. Leginkább speedet nyomok – 3000 Ft körül van egy gramm. Egyébként, nagyon sok emberből agressziót vált ki a drog, de ez is személyfüggő. Ha én valaminek a hatása alatt állok, még jobban odafigyelek magamra. Ha iszom, akkor is inkább nevetgélek, tehát belőlem ezt hozzák ki a szerek is. Józanon sokkal hamarabb eljár a kezem.

Amikor kialszod magad az ilyen keményebb napok után, mindenre emlékszel?

─ Persze, mindenre. Olyan, mintha meginnál ötven darab energiaitalt vagy kávét. Természetesen, három nap múltán már vannak olyan részletek, amik nincsenek meg… De egy normál éjszakázás után reggel felkelek, megiszom a kávémat és teszem a dolgom.

Ha be vagy állva, hogyan tudsz elaludni, hiszen kipattan a szemed, nem?

─ El tudsz aludni, csak akarni kell, számolod a repedéseket a falon… Nem, hát olyankor jó, ha az ember megiszik pár sört. Vagy van, aki Xanax-al jön le róla. Megint más, merjivanna-val – az lelassít, bealszol tőle. Viszont, az sem jó, ha felváltva csinálják, mert a szervezet nem tudja eldönteni, mi a helyzet, hiszen ütközik a két hatás. Szerintem felelőtlenség. De, ha már az alvásról van szó, egyébként is sokat alszom. Egy héten általában leterhelem magam, és ezért vasárnapra nem szoktam tervezni semmit. Egész nap molyolok, meg alszok.

Nincs még vége, lapozz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük