HírekKultúraMotoros történelem

Dorothy Robinson, a női motoros úttörők egyik legendás alakja

dorothy dot robinson2Ha motorkerékpárok és a motorozás történelmében jártas embereket arra kérünk, hogy a múlt századból említsen meg egy igazán lelkes, és aktív női motorost, jó eséllyel Dorothy „Dot” Robinson neve kerül elsőként szóba.

 

A sokak által csak Dot becenéven ismert legenda Dorothy Goulding névvel látta meg a napvilágot 1912. április 22-én Ausztráliában. A benzingőzzel családja által fertőződött meg, mivel apja, James Goulding oldalkocsi készítő, amatőr versenyző és Harley-Davidson kereskedő volt a michigani Saginaw-ban. Már születése előtt is motoron utazott, mivel várandós anyját édesapja egy oldalkocsis motoron vitte a kórházba.

Az Amerikába áttelepült család új vállalkozásában Dot már 16 éves korában tevékenyen dolgozott. Itt ismerkedett meg majdani férjével, Earl Robinsonnal is, aki később szintén Harley-Davidson kereskedő lett. 1931-ben összeházasodtak, majd Dot apjától megvásárolták a kereskedői jogokat, és Detroitba költöztek.

A mindössze 157 cm magas Dot az 1930-as években a legtöbb hétvégét az amerikai Great Lakes területén töltötte, ahol hosszú, embert próbáló versenyeken vett részt. Első győzelmét egy 100 mérföld hosszú versenyen aratta, melyen kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Ennél is lenyűgözőbb volt az a második helyezése, melyet a nehézségéről hírhedt, két napos Jack Pine enduro versenyen szerzett meg 1937-ben. Ebben az évben a jelentkezők kevesebb, mint fele ért csak célba, mely mutatja annak keménységét. Robinson nem elégedett meg a második hellyel, és kitartásának köszönhetően, három év múlva, 1940-ben már az első helyet tudhatta magáénak a Jack Pine-on.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Dot a versenyzések mellett detroiti kereskedésük társtulajdonosaként annak pénzügyi feladatait és könyvelését is ellátta. Hogy ennél felelősségteljesebb feladatokban is részt vegyen, dolgozott az amerikai hadseregnek is, ahol futárként alkalmazták védelmi funkciót ellátó egységek.

Linda Allen Dugeau-val megalapította a Motor Maids klubot, mely a kezdeti két főből Robinson vezetésével hamar egy nagy létszámú szervezetté vált. Céljuk a motoros nők támogatása, a motorozás, és kiemelten a nők számára addig ismeretlen világ népszerűsítése volt. Többek között munkásságának eredményeképp nyíltak meg a versenypályák nők számára is. A Motor Maids elnökének Dotot választották a tagok, mely pozíciót több mint 25 évig töltötte be.

A Motor Maids keretein belül Dorothy Robinson évente közel 50 000 mérföldet tett meg, így növelve a klub és a motorozás népszerűségét, és tudatosítva az emberekben a motorozás, a női motorosok jelenlétét. Életének motorozással töltött ideje vége felé az általa naplózott megtett mérföldek száma elérte a 1,5 milliós számot. Ebből is látszik, hogy már néhány ember is milyen sokat tud tenni a motorozásért. Amit Dot tett az ügyért, az páratlan és példaértékű. Nem is csoda, hogy munkássága elismeréséül 1998-ban bekerült az Amerikai Motorkerékpáros Szövetség hírességek csarnokába.

Dot nem sokáig élvezhette az elismerést és a megérdemelt „Az első női motoros” becenevet, mivel 1999. október 8-án, 87 éves korában Orlandoban örökre eltávozott.dorothy dot robinson1dorothy dot robinson3dorothy dot robinson4dorothy dot robinson5

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük