fbpx

Dobogókő: Hazafelé

dobogoko 01A népzene – ha bevalljuk, ha nem – benne van a vérünkben. De a fülünkben mindenképpen.

Engem nem kell meggyőzni, hogy hallgassak magyar zenéket, hiszen gyerekkoromban néptáncoltam, nyolc évig játszottam az általános iskolám citerazenekarában, és szívesen járnék még ma is táncházba, ha valaki eljönne velem. Azért hétköznapi fogyasztásra illetve kezdőknek inkább javasolnék a most hallgatotthoz hasonló, modernizált feldolgozásokat.

A Dobogókő együttes legújabb lemeze Hazafelé címmel jelent meg nemrég, és volt szerencsém immár többször is végighallgatni az összes dalt. Azt elmondhatom, hogy háttérzajnak nem alkalmas, hiszen az ismerős dallamok, odavonzzák a figyelmünket, a ritmusa mozgásra ingerli a lábunk. Másodszorra már a szövegekre is tudtam figyelni, és csak akkor tűnt fel, hogy érdemes odafigyelni rájuk.

Már az első dalnál kényszert éreztem, hogy együtt énekeljek Dr. Magyar Gáborral, hiszen a “Még azt mondják nem illik” kezdetű népdalt valószínűleg mindenki ismeri kis hazánkban, aki járt általános iskolába, de ha úgy mondom, hogy “Megfogtam egy szúnyogot”, egész biztos beugrik annak is, aki eddig ellenállt volna. Ugyanez igaz a “Kerek a szőlő levele” című dalra is.

A zenekar tagjai:
Magyar Gábor – ének
Magyar Csenge – ének
Farkas Gábor (Zsonó) – basszusgitár
Rebe Ákos – dob
Deák András – szólógitár
Mező Győző – hegedű, citera
Juhász Dénes – furulya

Bár a lemezen a népdal feldolgozások dominálnak folk-rock stílusban, néhány saját szám is helyet kapott a lemezen, amelyeket verses betétek tagolnak. A zenészek nagyon jól megragadták a 60-as, 70-es, 80-as évek rock és blues zene kedvelő fiataljait lelkesítő ritmusokat. Aki ezt a lemezt hallgatja, aligha tud tovább ülni otthon tétlenül, ez a zene és az ősi ritmusok ösztönözni fogják a cselekvésre a hallgatókat.

Az én kedvencem a Betyárnóta, amit sokféle feldolgozásban hallottam már, de amellett, hogy egy kis beteekintést eneged a betyárok életébe, a mai napig mindig megnevettet.

Ha szeretnél még több dalt megismerni a Dobogókő előadásában, legközelebb 2012. január 21-én, szombaton Óbudán lesz rá alkalmad, amikor a szokásos klubkoncert keretében teljes felállásban várnak a zenészek, hogy bemutathassák vadonatúj dalaikat.

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x