KiemeltMotorokMotortesztek

Daytona E-Viball elektromos robogó teszt VIDEÓVAL!!!

Daytona E-Viball elektromos robogóAz idei motoros szezon első tesztje, és egyben az első motorozása is egy elektromos robogóval történt. Pont jó jármű ahhoz, hogy kicsit visszajöjjön a télen berozsdásodott rutin. Nem túl nagy, nem túl erős, nem túl gyors, és alig fogyaszt valamit, ami különösen szimpatikussá teszi.

Itt jegyezném meg, hogy tavaly nyár végén szerelték fel nálunk a napelemeket a Családtámogatási program keretében, de még mindig nincs beüzemelve, mert arra várunk, hogy lecseréljék végre a villanyórát. (Ha valakinek van valami kapcsolata, ráhatása, azt ezúttal is megköszöném.) Szóval a lényeg, hogy a Daytona E-Viball valóban nem fogyaszt túl sokat még elektromos áramból sem, mindössze 4,1 kWh-t 100 km-en, de ha még ráadásul napenergiával tölthettem volna a teszt alatt, az igazi boldogság lett volna a szívemnek.

Az E-Viball elektromos robogó egy innovatív és környezetbarát jármű, amely tökéletes választás lehet a városi közlekedéshez. Jó tudni róla, hogy a tavalyi évben ebből a modellből adtak el a legtöbbet az elektromos robogók közül, összesen 23 darabot. A második helyezett a Niu MQi GT Sport modellje lett, a harmadik pedig a BMW CE 04.

A modellt ugyan kínában gyártják, de a forgalmazója görög, amit az ülés alatti kis tábla is jelez. A magyarországi importőr az ElektroBiker folyamatosan biztosítja, hogy a leendő vásárlók kipróbálják a termékeiket, hogy megbarátkozzanak velük.

Nekem elsősorban azzal a gondolattal kellett megbarátkoznom az E-Viballal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha lemerül az akkumulátor és nincs a közelben konnektor, ahol feltölthetem. Már maga az a gondolat is idegen tőlem, hogy nem benzinkútra kell menni, hanem elég egy dugalj, hogy a robogó újraéledjen. Ezért aztán mindenhova vittem magammal a töltőt, de egyszer sem fordult elő, hogy akár csak a lemerülés közelébe kerültem volna, pedig keresztbe-kasul bejártam Budapestet.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Még több kép a Daytona E-Viball-ról a galériában

Az első tapasztalatom az, hogy az E-Viball nyergében ismét kedvem volt bemenni a városba. Autóval nagy ívben elkerülöm, ha tehetem olyan időszakokat választok, amikor tutira nincs nagy forgalom, mondjuk délelőtt 10 és délután 2 között jó vagyok. Egyébként a Harley-val sem szeretek bemenni, mert azzal is küzdelem a dugóban araszolás, és a sorok között sem mindig lehet vele elmenni.

Minőségi e robogók gazdag kínálata vár mindenkit

Na most egészen más volt a helyzet. A Daytona E-Viball nemcsak nagyon könnyű, még 100 kg sincs a súlya, így könnyen kezelhető, hanem keskeny is, így hibátlanul elfér a sorok között. Még az sem zavaró, hogy nincs semmi hangja – ez mondjuk eleinte elég meglepő volt – mert szerencsére a tesztmotor rikító piros színét mindenki azonnal észrevette.

A Daytona E-Viball műszaki adatai:

Motor típusa: QS Motor 138Névleges teljesítmény / csúcsteljesítmény: 3200 W / 5900 W
Akkumulátor márka: TD Battery
Akkumulátor kapacitás: 2 db 61,2 V / 28,6 Ah (3500 Wh)
Töltő teljesítménye: 60 V / 8 A
Töltési idő: 7 óra (két akkumulátor)
Akkumulátor súlya: 22 kg (2 db)
Hatótávolság: 108 km (városban)
Gépjármű kategória: L3e – A1, A2, A jogosítvánnyal vezethető (rendszám köteles)
Maximális sebesség: 82 km/óra
Fékek: CBS fékrendszer (elöl-hátul tárcsafék)
Súly: 96 kg
Tengelytáv: 1133 mm
Hossz: 1841 mm
Szélesség: 684 mm
Magasság: 1133 mm
Szállítható személyek száma: 2 fő
Fogyasztás: 4,1 kWh / 100 km
Károsanyag kibocsátás: 0 g/km
Első gumi és kerék méret: 90/90-14″
Hátsó gumi és kerék méret: 90/90-14″
Gyári extrák: központi vezérlő egység, USB töltő port, kulcs nélküli indítás, CBS fékrendszer, LED-es világítási rendszer, LCD műszerfal, tempomat

Mivel hivatalosan az A1 kategóriába tartozik, vagyis 125 ccm-es robogónak felel meg, autópályára is fel lehet menni vele. Én végülis két okból nem hajtottam meg az M0-ás autóúton:

  1. Olyan gyorsan eljutottam vele mindenhova a városon keresztül, hogy sajnáltam volna az időt a plussz kilométerekre,
  2. Az M3 bevezetőn sikerült frissen feltöltve 82 km/órás sebességet kitaposnom belőle, ami a műszaki leírásnak megfelelő adat egyébként, de ekkora sebességgel lehet hogy letaroltak volna a kamionok az M0-on.

A robogó egy teljes feltöltéssel akár 100 km-t is képes megtenni, de én végül 40-50 km-en belül mindig hazaértem, és ilyenkor azonnal be is dugtam a konnektorba – ezt még mindig kicsit vicces így leírni. Azoknak, akik nem rendelkeznek olyan garázzsal, ahol közvetlenül be tudják dugni a konnektorba a motort, jó megoldás, hogy a két nagyméretű akkumulátor könnyedén kivehető, és így akár panellakásban élők számára is könnyedén megoldható a töltése. Az akkumulátorok nagyjából 5-7 óra alatt töltődnek fel.

A Daytona E-Viball különlegessége más robogókhoz képest, hogy nem agymotoros, hanem a motort a jármű közepén helyezték el. Ezáltal a súlypont középre kerül, ami a két nagyméretű, 14 collos kerékkel együtt azt eredményezi, hogy nagyon jól navigálható, könnyen kezelhető lett. A hátsó kerék meghajtását szíjjal oldották meg, így még annyi zajjal sem jár az E-Viballal való közlekedés, mint egy láncos, elektromos motornál, ahol a lánc csörgésben merül ki a menetzaj.

Számomra az is hihetetlen, hogy igazából alig van a robogón olyan alkatrész, ami elromolhat. A karbantartása kimerül a kopóalkatrészek cseréjében, ami a fékbetét. Nincs évenkénti olajcsere, maximum az akkumulátor krepálhat be. A forgalmazó azonban azt ígéri, hogy a TD Battery által gyártott, 61,2 V / 28,6 Ah (3500 Wh) lítium akkumulátorok nagyon megbízhatóak és hosszú az élettartamuk.

daytona e viball elektromos robogo 1 daytona e viball elektromos robogo cimlap daytona e viball elektromos robogo 14 daytona e viball elektromos robogo 25 daytona e viball elektromos robogo 10 daytona e viball elektromos robogo 24 daytona e viball elektromos robogo 27

Az E-Viball elektromos robogó 1.490.000 Ft-os ára a hasonló kategóriájú robogókkal összehasonlítva is versnyképes. Az ár magában foglalja a telefonos applikációt, a központi vezérlő egységet, a GPS-t, az USB töltő portot, a kulcs nélküli indítást, a CBS fékrendszert, a LED-es világítási rendszert, az LCD műszerfalat, és a tempomatot.

Ha én Daytona E-Viballt vennék, azonnal tetetnék rá egy hátsó dobozt, mert az ülés alatti kis rekesz a saját töltőjével megtelik, így a szatyorakasztón kívül nincs hely a csomagoknak.

Az E-Viball robogó kiváló megoldás lehet azoknak, akik környezettudatosan szeretnének közlekedni a városban, és az autóhasználatot minimálisra szeretnék csökkenteni. A robogóval nagyon könnyű a parkolás a városban, és városi forgalomban nagyon kényelmes használni. A robogó sebessége és hatótávolsága megfelelő a napi használatra, és a könnyű kezelhetősége miatt ideális lehet első elektromos járműnek is.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük