fbpx

Darwin-díjas betörők jártak a nyíregyházi Harley-Davidson szalonban

harley davidson goldrexKét ukrán férfi rendeszeresen járt Magyarországra lopni, de a fő profiljuk az embercsempészet volt. Most előzetes letartóztatásban várják méltó bűntetésüket.

Mivel a Szon.hu hírportál cikkéből nem sok derült ki arról, hogy pontosan mi is történt egy évvel ezelőtt a nyíregyházi motorszalonban, és hogy pontosan melyik motoros boltról is van szó, telefonos segítséget kértem. Illés Tamás a, Harley-Davidson Goldrex ügyvezetője készségesen elmesélte, amit ő tud az ügyről. Véletlenül épp az ő szalonjuk volt az egyik érintett.

A hír szerint az ukrán bűnözők módszere az volt, hogy éjszaka autóval jöttek át a határon, és kerékpárokat, motorkerékpárokat loptak el, de előfordult, hogy számítástechnikai boltot vagy családi házat törtek fel. Hogy az események pontosan hogyan követték egymást, az nem teljesen világos, de a nyomozás során kiderült, hogy a két vádlott fő profilja nem is a betörés, hanem az embercsempészet volt.

“A suszter maradjon a kaptafánál” – mondta Illés Tamás, mikor a velük történteket mesélni kedte. Történt ugyanis, hogy nagyjából egy évvel ezelőtt egyik reggel az üzlet nyitásakor egy kb. 20 cm-es (kb. ceruza nagyságű, tehát betörésre alkalmatlan) vasdarab, amolyan feszítővas-féle esett ki a motorszalon dupla szárnyű, több ponton záródó vasajtójából. Mivel az ajtó is meg volt rongálva, betörési kísérletre gyanakodtak, tehát egyből kihívták a rendőrséget.

“De ki az, aki egy ekkora vasdarabbal nekiáll betörni? Az illető vagy IQ negatív vagy totálisan be volt rúgva. De az biztos, hogy nem egy heteken át tervezett, alaposan megfontolt rablásra készültek.” – kommentálta Tamás.

A rendőrök később ezen a vason – amit valószínűleg a közeli lomtalanításból szedhettek össze a betörők – az egyik elkövető DNS mintáját is megtalálták. Így már könnyű volt a beazonosítása annak az Ukrán állampolgárnak, aki korábban már embercsempészet miatt a rendőrség látókörébe került. A bűnözőkről egyébként az utcában több térfigyelő kamera is felvételt készített a betörés estéjén.

Amikor az ukrán állampolgárt egy ismert magyarországi tartózkodási helyén begyűjtötték, több ellopott használt motorkerékpárt is megtaláltak a rendőrök. Miután az idők folyamán 40-nél több rendbeli bűneset fűződik az ukrán elkövetők nevéhez, a Kisvárdai Járási Ügyészség azt inditványozta, hogy legalább 5 év letöltendő börtönbüntetéssel és az országunkból 5 évre való kitiltással jutalmazzák az ukránokat.

Ajánlom másoknak is
NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x