HírekMotorokMotorozás

Dakar Rally 2013: nem várt fordulat

2013 Dakar Rally route mapA Dakar Rally még 2009-ben költözött át a dél-amerikai kontinensre, most egy nem várt fordulat történt az útvonal kialakításában.

A Dakar Rally 2008-ban terrorfenyegetés miatt elmaradt, helyette a sebtében megszervezett közép-európai futamkerült megrendezésre. A szervező ASO hosszú távú megoldása a helyzetre a rally útvonalának áthelyezése volt, 2009-től a dél-amerikai kontinens pampáin és homokbuckáin törnek maguknak utat a versenyzők. Az elmúlt négy évben a futamok Buenos Airesben kezdődnek, illetve ott értek véget. A következő évi verseny szervezése egy nem várt fordulatot hozott.

 

Aki most abban bízik, hogy a futam visszatér Afrikába, csalódni fog. Ugyan sokan azt hangoztatják, hogy a dél-amerikai futamok nem méltók a Dakar névre, azonban az eddigi tapasztalatok szerint ez nem túlságosan igaz. A versenyek talán még több kihívást is képviselnek, hiszen sokkal változatosabb terepviszonyokra kell felkészülniük a csapatoknak, a sivatagok mellett a pampák, a sáros völgyek jelentős kihívást jelentenek.

A 2013-as Dakar Rally útvonalát már most, idejekorán közzétette az ASO, a következő évi verseny a perui Limából indul, így a résztvevők már az első szakaszokon szembesülnek a sivataggal. A start után öt szakasz erejéig Peruban maradnak a versenyzők, az Andok átszelésével megérkeznek Argentínába. A gauchók földjén újabb öt szakaszt tesznek meg, és egy pihenőnapot is élvezhetnek a kevésbé száraz éghajlaton. Az Andok újbóli átszelésével végül visszatérnek az Atacama sivatagba, a hegyek, a homok- és kőrengetegek kihívásait négy szakaszon keresztül élvezhetik a még talpon maradók Chilében. A befutó Santiagóban lesz, így a Dakar Rally egy körverseny után ismét észak-déli irányultságú útvonalat követ.


Olvasd az eredeti helyendakar1

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük