fbpx

Csináld magad – Villaolaj csere

teloolaj csere 2A csap lehet többféle kivitelű. Egy 250 Ft-os, akváriumoknál alkalmazott levegőztető szelep tökéletesen megfelel erre a célra. Ennek szerepe az, hogy ha a fecskendővel pumpáljuk az olajat a villaszárba, és eltávolítjuk azt az újabb adag olaj felszívása végett, a már bejuttatott mennyiség közben visszafolyik, tehát a csere közben el kell zárni a visszafolyó olaj útját.

Fontos momentum, hogy a teleszkópszár felső zárókupakját ebben az esetben is el kell távolítani, hogy a bejuttatott olaj által kiszorított levegő távozni tudjon. Ha a kellő mennyiség már a villaszárban van, távolítsuk el a szelepet az átfúrt csavarral együtt.

Ekkor nagyon figyelmesnek kell lennünk, mert az eltávolításkor, és az olajleeresztő csavar visszahelyezése közben némi olajmennyiség el fog folyni. Erre felkészülvén már eleve néhány (4-5) ml-rel több olajat juttassunk a rendszerbe, így garantálva a bennmaradó pontos olajmennyiséget.

A gyárak előírják, hogy egyes típusokhoz milyen sűrűségű villaolajak valók. Ha motorozás közben úgy érezzük, lehetne kissé erősebb a csillapítás, – jellemzően alulméretezett teleszkópok, nagy súlyú motorok vagy sportmotorok esetében – próbálkozhatunk a gyárinál sűrűbb olajakkal is. A különböző sűrűségű villaolajak keverhetők egymással. Így ha az 5W-s olaj túl puha lenne, de a 10W-s túl kemény, a kettő keverékéből elérhetjük a számunkra legideálisabb összetételt.

Amennyiben nem vagyunk a villaolaj cseréhez szükséges alapszerszámok, a türelem és a technikai érzék birtokában, inkább forduljunk egy gyakorlott baráthoz, vagy kérjük szakember segítségét! Ha motorunk teleszkópja a fent leírt egyszerű kivitelű, de nem rendelkezik olajleeresztő csavarral, akkor az olajcsere csak a teleszkóp szétszedésével oldható meg.

teloolaj csere 13Ehhez már nagyobb gyakorlat szükségeltetik, mert a kereket, féknyergeket, sárvédőt és még sok kiegészítő alkatrészt el kell távolítani ahhoz, hogy a villaszárakat kiszereljük helyükről a teljes szétbontás érdekében. Házilag ez sem lehetetlen, de gyakorlatot és néhány célszerszámot igényel, és jóval bonyolultabb feladat, mint a fent leírt művelet. Ha valaki mégis belevágna, tájékozódjon az adott teleszkóp felépítéséről, szerezze be a művelethez szükséges információkat és célszerszámokat.

Ha már valaki eljutott a teljes szétszerelésig, érdemes egyúttal a teleszkóp szimmeringeket, porvédőket is újra cserélni, hogy később azok meghibásodása esetén ne kelljen újból elvégezni a teljes szétszerelés műveletét. A szimmeringek és a porvédők nem túl drágák, és ha ezek is újak a villaolaj mellett, biztosak lehetünk abban, hogy hosszú ideig nem lesz velük gond.

0 0 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x