fbpx

Csináld magad – Villaolaj csere

teloolaj csere 8A teljes eltávolításkor a zárókupakot nyomjuk lefelé miközben csavarjuk, ezzel ellentartunk a rugónak, és nem fog kiugrani a helyéről. Arra számítsunk, hogy kb. 5-10 cm-t fog a rugó kikandikálni a villaszárból. Az előre kimért villaolaj mennyiséget töltsük be a villaszárba. Alaposabbak egy-egy deci olajat betölthetnek úgy, hogy az olajleeresztő csavarok még nincsenek a helyükön, így valamelyest átmoshatják a villa belsejét.

Amennyiben a rugó útban van a betöltési művelethez, kiemelhetjük azt. Ha pl. orvosi fecskendővel mérjük ki a pontos mennyiséget (pl. 292 ml) akkor az arra csatlakoztatott gumicsővel mélyebbre tudjuk pumpálni az olajat, így a rugót nem kell kiemelnünk, arról nem fog csöpögni az olaj nemkívánatos helyekre. Érdemes itt is takarófóliát használni pl. a tankon és környékén.

Sajnos a gyógyszertárakban 50 ml-nél nagyobb fecskendő nem kapható, így például a fent említett mennyiséget, a 292 ml-t több részletben kell a villaszárba juttatni, viszont így nagy pontosságot érhetünk el. Érdemes a fecskendő gumi dugattyúját megkenni villaolajjal, mert könnyen megtapadhat, és ez kellemetlen következményekkel járhat betöltés közben, mivel ilyenkor széteshet a fecskendő.

Ha az olaj a helyén van, akkor helyezzük a zárókupakot a szerszámba, és a hajtószárnál fogva nyomjuk le vele a rugót addig, míg a kupak el nem éri a villaszárat. Itt a sűrű menetes kialakítás végett pontosan kell eltalálnunk a megfelelő szöget, hogy szépen, menetsérülés nélkül a helyére tudjuk tekerni a zárókupakot. Figyeljünk arra is, hogy az itt elhelyezett tömítés ne sérüljön! Ha sérült, mindenképp cseréljük!

Húzzuk meg a zárókupakot, majd a villakifli bilincsét is rögzítsük a megfelelő nyomatékkal. Miután a másik oldalon is elvégeztük a műveletet, még egyszer ellenőrizzük az olajleeresztő csavar, a teleszkóp zárókupak és a villakifli csavarjait, és húzzuk le rendesen. Zsírtalanítsuk az esetlegesen olajossá vált felületeket, és pár nap, néhány kilométer múlva ellenőrizzük, van e valahol olajfolyás.

teloolaj csere 1Léteznek úgynevezett cartridge rendszerű villaszárak, melyek közül némelyikbe felülről nagyon nehezen, vagy csak célszerszámmal tudunk olajat bejuttatni. Nem mellesleg sok olajveszteséggel és kosszal (szétfröccsent olaj) jár. A gyártók ezeket a villaszárakat csak egyik oldalra szerelik, a másik oldali teleszkóp az egyszerű változat szokott lenni.

Léteznek drága szerviz célszerszámok, melyek segítségével az olajat a villa olajleeresztőjén lehet bejuttatni a rendszerbe. Természetesen egy ilyen berendezés otthoni felhasználásra nem túl kifizetődő. Ezt megoldhatjuk néhány száz forintból is. Az olajleeresztő csavar helyére egy hasonló, de hosszában átfúrt csavart illesszünk, melyre egy kis csapot szereljünk.

 

A cikknek még nincs vége, lapozz tovább!

0 0 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x