fbpx

Csináld magad! – Café Racer alapok

caferacer 1Az utóbbi években nagyon felkapott stílus lett a klasszikus cafe racer stílus. Számtalan jobbnál jobb átépítéssel találkozhattunk kiállításokon, vagy épp az utcán.

A sokunk számára tetszetős forma igazán profi mesteremberek által kivitelezett verziója olykor megfizethetetlen, de ha ügyesek vagyunk, kis ráfordítással egy öregebb gépből könnyen varázsolhatunk klasszikus café racer-t.

Az alap szerencsésebb esetben egy 80-as évek béli, vagy annál idősebb motor lehet. Ezekkel ellentétben újabbak átépítése sem lehetetlen, de amellett, hogy átalakításuk költségesebb, a klasszikus formát a modern alkatrészek sok esetben nem tudják hozni. Tehát a legegyszerűbb egy olcsóbb, 30 év körüli japán gépet átfaragnunk. Alább ismertetünk néhány főbb stílusjegyet, melyek meghatározzák a stílust, és azok kivitelezése után saját café racer-ünk nyergében feszíthetünk.

Kormány

Jó esetekben a meglévő kormány megfordításával érhetjük el annak alacsonyabb helyzetét, ami sportosabb üléspozíciót fog biztosítani, így az irányzathoz leginkább passzoló lesz a testhelyzet. Lehet vásárolni, csináltatni kormánycsutkákat is, így azok a villaszárakra kerülve még radikálisabb hatást fognak produkálni.

Üzemanyag tank

A tankot fel lehet dobni egy sima festéssel is, de elszántabbak szétvághatják és megnyújthatják azt. Ha erre házilag nem adottak a körülmények, és lakatos ismerős sincs a közelben, akkor egy másik modell ide illőbb tankját is fel lehet használni, vagy az erre az iparágra szakosodott gyártók kínálatából is lehet szemezgetni.

Ülés

A vállalkozó kedvűek és kis kézügyességgel bírók akár otthon is nekiállhatnak átfaragni az eredeti ülést. Ha nem bízunk magunkban, akkor ebben a szakmában is kiváló szakemberek segíthetnek abban, hogy az épülő gépnek megfelelő, a café racer stílushoz illő elnyújtott, kis púpban végződő és az üzemanyag tankhoz passzoló formája legyen.

Kipufogó

A légszűrő, gyújtás, vezérlés és karburátor tuning mellett a rendszer fontos eleme a kipufogó is. Ezeket ne felejtsük pontosan összehangolni a kívánt eredmény elérése érdekében. Bár a teljesítmény leadásban nem játszik szerepet, a café racer külső elengedhetetlen optikai kelléke a meredeken, felfelé vezetett kipufogó dob. A korabeli motorok kipufogói majdnem minden esetben alul, vízszintesen voltak elvezetve, így az eredeti csövek szakszerű hajlításával, esetleg áthegesztésével könnyen elérhető a kívánt forma.

 

Nincs még vége, lapozz tovább!

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

5 1 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x