EseményekHasznos tudnivalókKiemeltMotoros túra

Motorozz csapatban is biztonságban

Biztonságos csapatban motorozásHa az ember megoszthatja másokkal kedvenc időtöltését, az mindig csodálatos érzés. Ez alól a motorozás sem kivétel. Ha csapatban motorozunk, sokszor intenzívebb a közös élmények megélése, de emellett sok veszély is leselkedhet ránk, amik könnyen végzetes baleseteket okozhatnak. Ha nagy csapatban motorozol, érdemes megszívlelni az alább felsorolt biztonsági tanácsokat.

1. Készülj fel rendesen a túrára

Mielőtt elindulnál a csoportos gurulásra, győződj meg arról, hogy te magad, a felszerelésed és a motorod rendben van-e, adott-e minden feltétel ahhoz, hogy gond nélkül fald a kilométereket. Fontos, hogy légy kipihent, jóllakott, mentes drog-, illetve alkoholos befolyásoltság alól. Mindenképp pakold be az esőruhád, a különböző időjárási viszonyokhoz illő réteges ruházatodat és az éjszakai közlekedést biztonságossá tévő fényvisszaverő mellényed.

Mielőtt egy hosszabb túrába kezdenél, tégy meg egy rövid utat, hogy a motorod esetleges hiányosságait felmérd, és ne több ezer kilométerre otthonodtól kerülj kellemetlen szituációba. Ha magadban nem bízol, az átvizsgáláshoz kérj fel hozzáértő szakembert.

Hat dolgot mindenképp ellenőrizz gépeden az út előtt.

  • Gumik és kerekek
  • Kezelőszervek
  • Világítás és elektromos berendezések
  • Olajszint, üzemanyagszint és egyéb folyadékok megfelelő szintjei
  • A motor vázának állapota
  • Oldaltámasz állapota

A szezonban is ellenőrizd rendszeresen a motorod műszaki állapotát!

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

01csapatban is biztonsagbanÉrdemes tele tankkal érkezni a túra kiindulási pontjára, és a további, benzinkutaknál megejtett megállások alkalmával újra feltölteni az üzemanyag tartályt akkor is, ha még csak félig van. Roppant bosszantó, ha egy-egy résztvevő tankja épp egy nagyobb lélegzetvételű megállás után néhány kilométerrel fogy ki, és csak miatta kell újra megállni.

A megállásokkor a mellékhelyiségben elvégzendő kis és nagy dolgokat is végezzük el, így elkerülve azt, hogy motorozás közben jöjjön ránk a szükség, illetve azt, hogy miattunk kelljen a többieknek nem tervezett pihenőt beiktatniuk, míg mi trónolunk.

2. Túra előtt tartsatok egy közös, rövidebb túrát

Amikor csak egy-két motorossal együtt túráztok, indulás előtt egyeztessétek a tervezett megállási pontokat, egyezményes jeleket, egymás motorozási tudásszintjét, illetve utazósebességét. Ez, és a közös próbaút segít abban, hogy a nem összeszokott motorosok is biztonsággal haladhassanak egy csapatban.

A nagyobb számú csapatokat érdemes kisebb csoportokra felosztani, melyek ideális létszáma 5-7 fő. Ezek lehetnek baráti társaságok is, mivel ilyen esetben egymás irányában toleránsabbak az emberek, így kisebb a feszültség, ha valakihez alkalmazkodni kell. Érdemes telefonszámokat cserélni, és kijelölni egy találkozási pontot arra az esetre, ha valaki lemaradna a csapattól.

 

Nincs még vége, lapozz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük