HírekMotorokMotorozás

BMW VISION NEXT 100 – terminátor a jövőből

bmw motorrad vision A vállalatcsoport a jövőbe mutató kétkerekű víziót október 11-én, az „Ikonikus impulzusok. A BMW Group jövőjének mérföldkövei” címet viselő kiállítás-koncepció Los Angeles-i állomásának ünnepélyes megnyitóján gurította ki első ízben a nagyközönség elé.

A BMW Group 2016-ban ünnepli fennállása századik évfordulóját, centenáriuma alkalmából elkészített négy különleges járműtanulmányával pedig minden korábbinál előrébb tekint a jövőben, hogy egyfajta járműtechnológiai vízióként reális megoldásokat kínáljon az emberiség három évtized múlva jelentkező mobilitási szükségleteire.

A járműtanulmányok arra az alapvető feltevésre épülnek, hogy az emberiség jövőbeni mobilitását az egyre okosabb eszközök, a digitális intelligencia és a hálózatba kapcsolt járművek határozzák majd meg.

A BMW, a MINI és a Rolls-Royce jubileumi tanulmányautói után a BMW Group most egy újabb progresszív megoldásról rántja le a leplet, ezúttal a motorkerékpározás világában: bemutatkozik a BMW Motorrad VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány.

Kiút a hétköznapokból

„A BMW Motorrad VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmánnyal a BMW Group azt kívánja előrevetíteni, hogy milyenek lesznek a motorkerékpárok harminc év múlva, egy minden részletében hálózatba kapcsolt világban – a digitális korszak egyfajta kézzelfogható, tradicionális élményfaktoraként. A motorozás mindig is a szabadságról és a hétköznapokból való kiszakadásról szólt: amikor motorra ülsz és meghúzod a gázt, teljesen szabad vagy. Ezt kínálja a BMW Motorrad VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány is. Kiutat a hétköznapokból” – fogalmazott Edgar Heinrich, a BMW Motorrad járműtervező részlegének vezetője, kihangsúlyozva a kétkerekű divízió jubileumi koncepciója mögött megbúvó járműtervezési alapelveket.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A BMW Motorrad VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány a motorozás valaha átélt legszabadabb élményét közvetíti, amely bukósisak és védőruha nélkül engedi átélni az erőhatásokat. A gyorsulást, a légáramlatokat és a karnyújtásnyi közelségben elhúzó tájat, amely a motorozás minden pillanatában jelen van.

A BMW Motorrad VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány elkészítésekor ugyanakkor azon hamisítatlan motorkerékpár-tervezési alapelvet követték a mérnökök, hogy munkájukkal az ember és gép közötti tökéletes összhangot keltsék életre. Mint ilyen, a kétkerekű koncepció minden egyes részlete a legmagasabb szintű minőségi elvárásoknak eleget téve készült el, a látványos kialakítás egyes elemei pedig a BMW Motorrad korszakokon átívelő történelmének legjelentősebb ikonjai előtt hajtanak fejet. Ezen elemek változtatások nélkül hirdetik az adott korszakok sajátosságait, mind vizuális, mind funkcionális szempontból.

A BMW Motorrad VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány olyan lényeges elemei, mint a háromszög alakú fekete váz, a fehér csíkok és a boxermotor klasszikus formavilága, hamisítatlanul egyedülálló BMW-stílusjegyekként teszik azonnal felismerhetővé eme különleges modellt, amelyet mindeközben zéró emissziójú elektromos meghajtással szereltek fel a mérnökök.

A BMW Motorrad VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány összeköti a bajor gyártó kétkerekű divíziójának múltját és jövőjét, egy végtelenül erőteljes, progresszív formába csomagolva.

A háromszög alakú váz: egy klasszikus elem forradalmi újraértelmezése

Háromszög alakú kialakításával és fekete felületével a BMW Motorrad VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány központi váza a valaha készült első BMW motorkerékpár, az 1923-ban napvilágot látott R32 modell előtt tiszteleg. A jövőbe mutató koncepció esetében azonban mindezt maximális funkcionalitással ruházták fel a tervezők, kimagaslóan áramvonalas kapcsolatot hozva létre az első és a hátsó kerék között. A csapágyakat és a gömbcsuklókat gondosan elrejtették a szem elől, oldalnézetből így az egyrészes, masszív központi váz került a középpontba.

Innen nézve a BMW Motorrad VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány a naked bike-ok klasszikus jegyeit viseli, tökéletes ergonómia szerint megtervezve és a roadster modellekre jellemző üléspozícióval társítva. A motorkerékpár-felületek áramvonalas kialakításának és okos elrendezésének köszönhetően a jövőbe mutató koncepció a széltől és a csapadéktól is olyan mértékben óvja a motorost, mintha egy zárt fülkében ülne. A központi vázat a készítők matt fekete textillel vonták be, a jellegzetes formákat pedig a klasszikus BMW-stílusjegyek kortárs újraértelmezéseként selymes fényű kontraszt-vonalak hivatottak kihangsúlyozni. A sötét vázon kapott helyet a BMW emblémája is, amely vezetés közben kék és fehér színben világít a jármű két oldalán.

Rugalmas segédváz a minimális kormánymozdulatokért

A BMW Motorrad jövőbe mutató motorkerékpár-tanulmányát egy rugalmas segédvázzal is felszerelték a tervezők, amely egy integrált manuális kapcsolatként köti össze az első és a hátsó kereket. A különleges járműszerkezeti innováció a napjainkban használt gömbcsuklók alkalmazása nélkül teszi kormányozhatóvá a motorkerékpárt: a segédváz már a kormány minimális megmozdítására is elfordul, elősegítve ezzel a motor irányítását. A motoros rásegítésének mértéke az adott szituációtól függ: a motorkerékpár álló helyzetben könnyed mozdulatokkal irányítható, a sebesség növekedésével párhuzamosan azonban a kormánymű és a segédváz ellentartása is nő.

 

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük