fbpx
KiemeltMotorokMotoros jogosítvány

Mi jön még a B125 után?

altRendesen kitolnak a motoros jónéppel a törvénykezők, a teljesítménykorlátozás nélküli vasak vezetéséhez.

Azt ugye már mindenki tudja, hogy a „B” kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők jelentkezhetnek egy tanfolyamra, mellyel megszerezhetik az „A1” alkategóriás motorkerékpár-vezetői engedélyt.

A viszonylag könnyítettnek mondható kurzus öt teljes tanítási órából áll: három elméleti- és két gyakorlati oktatásból. A rendelkezés szerint az óraszámok, a minimálisan kötelező órák számát jelölik.

Az elméleti képzésen a tanulók a Közlekedési alapismeretek, a Járművezetés elmélete, valamint a Szerkezeti- és üzemeltetési ismeretek tantárgyakat veszik át az oktatókkal. Majd leteszik a szükséges vizsgát.

Ezek után, irány a gyakorlat, mely során az alap- és főoktatáson, magukévá teszik a leendő motorvezetők a vezetés tudományát. Az órákon legalább 75- és legfeljebb 125 köbcentiméteres motorokon tanulnak a delikvensek.

Vezetési gyakorlat – alapoktatás

A rutinpályán, a tanulóknak el kell sajátítaniuk a járműkezelési- és manőverezési gyakorlatokat. Az elindulás előtti teendők ugyebár nagyon fontosak, hiszen tudnunk kell, biztonsággal közlekedhetünk-e a járművel. Ezért, a szükséges, napi első elindulás előtt feladatokat el kell végezni.

Ezek után, ha kényelmesen elhelyezkedtek a tanulók a motoron, beállították a tükröket, ellenőrizték a motor kezelő-berendezéseinek megfelelő működését, akár indulhatnak is a pályán az oktatók útmutatása szerint.

Na, de még azt is gyakorolni kell, hogyan állítják középtámaszra, illetve oldalsó támaszra a motort – persze ez a vas típusától függ. Majd pedig sétálnak egyet, nyolcas irányban tolva a motort a pályán.

Majd az elindulást és a megállást, valamint a manőverezési feladatokat gyakorolják a tanulók a rutinpályán. Az egyes– és a kettes rutinfeladatból kell a vizsgán bizonyítaniuk rátermettségüket.

Forgalmi vezetés – főoktatás

Itt ugrik a majom a vízbe, ugyanis élesben megy minden, a közlekedési forgalomban. Megtanulják a jelentkezők az oktatók útmutatásával a motorvezetés csínját-bínját.

A vizsgán, ha a tanulók sikeresen vették a rutinpályán előírt követelményeket, akkor a forgalomban kell megmutatniuk a vizsgabiztosnak a tudásukat. Nagy vonalakban, a feladatok a következőek: megfordulás egy ívben; megállás párhuzamosan a járdaszegéllyel vagy parkolóhelyen – elindulás; forgalmi vezetés a közúti forgalomban. A messzemenő részleteket az oktatók úgyis elmondják az órán, hogy mire kell nagyon odafigyelni a feladatokkal kapcsolatban.

Sikeres vizsga után

Az elméleti- és gyakorlati vizsgák sikeres letétele után, boldog tulajdonosai lesznek az addigi tanulók, az „A1” alkategóriás jogosítványnak. És persze, a megfelelő motornak, már aki rögtön tud magának szerezni…

Innen indulva, számos kérdés felvetődik az emberben. Az elméleti órákkal nagyjából, ha ki is vagyok békülve, de a gyakorlat… Két óra elegendő ahhoz, hogy valakit biztonsággal kieresszenek a forgalomba?

Ha ez meg is történik, és valaki rögvest motorra ül, és falja a kilométereket, tapasztalatot szerez. Akkor talán aláírom azt a tényt, hogy az „A” kategóriás, vagyis teljesítménykorlátozás nélküli jogosítványra, egy éven belül bővítheti a jogsiját…

Hiszen, úgy szól a rendelkezés, hogy aki a 21. életévét betöltötte, és rendelkezik „A korlátozott” kategóriába vagy „A1” alkategóriába tartozó gépjárműre érvényesített bejegyzéssel, az illető egy éven belül bővítheti „A”-ra a kategóriát. Mindezt úgy, hogy rutin- és forgalmi vizsgát kell ismételnie, újabb csökkentett óraszámmal.

Viszont azok, akik évek óta birtokolják az „A korlátozott” vagy „A1” alkategóriás jogsit, újra kezdhetik az egész vizsgát, ha „A”-s jogsit akarnak. Tehát, ez kitolás azokkal, akik akár sok éves tapasztalattal rendelkeznek.

Magyarán, gyorsan lezavarod a B125-ös dolgokat, és egy éven belül, míg benne vagy melegében a vizsgázgatásokban, máris mehetsz az „A”-s jogsiért harcba szállni… Hogy is van ez?

CsamShop motoros pólók 2023 május

Peyton

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

5 1 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x