fbpx

Az adrenalin és más okok, amiért a csajok szeretnek motorozni

Motorozás és adrenalin

Az adrenalin az egyik fő oka annak, amiért a csajok szeretnek motorozni. Annyira erős az érzés, hogy ember újra és újra akarja érezni. Merüljünk alá a témába és beszéljünk az adrenalinról, valamint a további okokról, amiért a csajok szeretnek motorozni.

Az adrenalinfüggő fogalmáról

Az adrenalinfüggő az a fogalom, amely azokat az embereket írja le, akik élvezik az intenzív és félelmetes tevékenységeket, hogy adrenalinlöketet kapjanak. Más szóval szokták élményhajhásznak, kalandornak vagy félelemkeresőnek is nevezni őket.

Ők azok az emberek, akik olyasmiket élveznek, mint az ejtőernyős ugrás, az extrém sportok vagy akár veszélyes munkák, mint tűzoltás vagy életmentés. Nők esetén is ugyanígy megvan ez a fajta sóvárgás, innen jön például a nagy sebesség szeretete, ami együtt járhat a motorozással, de nagyon sok nő vesz már részt komoly csúcstámadásokban hegyeken vagy éppen bázisugró akciókban.

Amikor izgatott vagy, félsz vagy érzelmileg túltöltött leszel, a tested az adrenalin nevű hormont állítja elő. Amikor ez bekerül a véráramba, a hormon növeli a szívverést, a vérnyomást és a légzésszámot, amitől élesednek az érzékek és energialöketet kapunk.

Néhány ember ugyanúgy keresi ezt az érzést, mint akik valamilyen drogtól akarják jól érezni magukat, innen is az adrenalinfüggő fogalma.

A test válasza az adrenalinra

Az adrenalinlöket az agyban kezdődik. Amikor veszélyes vagy stresszes helyzetbe kerülsz, erről információ kerül az agyad amygdala néven ismert részébe. Az agy ezen területe játszik szerepet az érzelmek feldolgozásában.

Ha az amygdala veszélyt észlel, akkor jelet küld az agy egy másik régiójába, a hipotalamuszba. A hipotalamusz az agy parancsközpontja. A szimpatikus idegrendszeren keresztül kommunikál a test többi részével.

A hipotalamusz az autonóm idegeken keresztül jelet továbbít a mellékvese velőjébe. Amikor a mellékvesék megkapják a jelet, adrenalint bocsátanak a véráramba. A véráramba kerülve az adrenalin:

  • hozzákapcsolódik a májsejtek receptoraihoz, hogy a nagyobb cukormolekulákat, az úgynevezett glikogént kisebb, könnyebben felhasználható cukorrá, úgynevezett glükózzá bontsa le; ez energiával tölti fel az izmokat
  • a tüdőben lévő izomsejtek receptoraihoz kapcsolódik, aminek következtében gyorsabban kezdesz lélegezni
  • serkenti a szív sejtjeit, hogy gyorsabban verjen a szív
  • összehúzódásra készteti az ereket, és a fő izomcsoportok felé irányítja a vért
  • összehúzza az izomsejteket a bőr felszíne alatt, így serkenti az izzadást
  • a hasnyálmirigy receptoraihoz kötődve gátolja az inzulintermelést

A test-szerte megjelenő változások, amelyek attól lépnek fel, ahogy az adrenalin kering szerte a testben, adrenalinlöketként ismertek, mert nagyon gyorsan végbemennek. Ami azt illeti, olyan gyorsan történnek, hogy nem is tudod feldolgozni, mi történik.

Az arenalinlöket az, ami képessé tesz arra, hogy elugorj egy közeledő autó elől, mielőtt egyáltalán gondolnál rá.

 

Lapozz a folytatáshoz!

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x