HírekKultúraMotoros zene

Amerikában lőtték le

barta tamas85A Hungária együttes és a Locomotív GT zseniális zeneszerző-gitárosát, máig tisztázatlan körülmények között, Amerikában lőtték le huszonnyolc éve.

Az 1948. július 7-én született zenész, viszonylag korán, tizenévesen kapcsolódott be a hazai zenei életbe. Gyermekkori barátjával, Fenyő Miklóssal a Syconor együttesben muzsikált, majd a Baronits Zsolt vezette Syrius tagja lett. Ottani munkásságát a Hűtlen lány c. szerzeménye őrzi.

 

1969-ben a külföldre távozott Matlaszkovszky Miklós helyére igazolt az akkor már szép sikereket elkönyvelő Hungária zenekarban. Nevéhez olyan nóták gitártémái, hangszerelési munkálatai, ill. szólói fűződnek, mint a Rémlátomás, a Koncert a Marson, a Hej Rolli-rolli, a Rolli-rock, az Eredeti rubin, vagy éppen az egyetlen saját szerzeményű instrumentális Vöröshangyaboly, amelyben pl. hat (!) különböző gitártémát egyesít.

Barta zeneszerzői ambíciói a Fenyő Miklós vezette csapatban viszonylag szűk teret kaptak, képességeit 1971-től, a frissen alakult szuper gruppban, a Locomotív GT-ben bontakoztatta ki. A Hungáriából való távozása (melyet a zenekarvezető és a gitáros homlok egyenest eltérő zenei elképzeléseként magyaráznak) alapjaiban rengette meg, s rendezte át szinte az egész hazai rockéletet; nem mellesleg magával sodorva a komplett Hungária formáció szétesését.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Barta Tamás keze nyomát az LGT első négy (a Képzelt riportot is beleértve) nagylemeze, valamint öt kislemeze őrzi – hol markáns megjelenéssel, vagy egyszerűen belesimulva társai művészi játékába. Viszont zeneszerzői képességeit végre megcsillogtathatta. A tempós Szeress nagyon, a lírai hangvételű Vallomás, a keserűséggel telt Szabadíts meg, akár az Ő még csak most 14 megaslágere, mind-mind alkotói hírnevét öregbítik.

A „rendes” LGT albumokon kívül Zalatnay Sarolta és Kovács Kati egy-egy nagylemezén is közreműködik (természetesen az LGT tagjaként) mint zeneszerző és gitáros. Kivételes hangszerkezelési képessége – mondjuk ki: zsenialitása -, különösen Kovács Kati egyik lenyűgöző blues-dalában (Várlak) domborodik ki, a középrész hátborzongatóan gyönyörű gitárszólójában. Nem véletlen, hogy az opusz napjainkig több feldolgozást is megért.

Tamás úgy döntött, hogy az LGT 1974-es amerikai turnéjáról már nem tér haza. Indoklása szerint soha többé nem akarja az Izabella utcai lerobbant lakás sokadik emeletére a hátán felcipelni a tüzelőt. A napfényes Los Angelesben telepedett le, stúdiómuzsikusként dolgozott, illetve különböző formációkban zenélt; játszott például a Beach Boys-szal, valamint a Sly And The Family Stone-nal is. Eközben a kábítószer rabja lett, a szenvedély egyre erősebben elhatalmasodott a még mindig kitűnő formában muzsikáló gitároson.

Később „civil” megélhetési forrás után nézett; barátjával, Fekete Barnával beszálltak a „papírbizniszbe”, mígnem1982. február 16-áról 17-re virradó éjszakán több pisztolylövéssel végeztek vele. Hogy halálában üzleti tevékenységéből adódó elszámolási vita, vagy esetleg a kábítószer játszotta-e a főszerepet, ennek titkát immár 28 éve sűrű homály fedi. Az Egyesült Államokban még állandó nyughelye sincs, hamvait a levegőből, repülőgépről szórták szét.

Barta Tamás hányatott sorsa, lobbanékony természete, halálának tragikus körülményei a mai napig élénken foglalkoztatják a közvéleményt. Életútját napjainkban is készülő dokumentumfilm dolgozza fel, de a médiumokban időről-időre felbukkanó dalai sem engedik kialudni az emlékezés lángját. Értelmetlen halála a XX. század utolsó harmadának tipikus magyar zenészsorsának megtestesítője.

„Csak” egy a sok művész közül, akinek nem adatott meg, hogy „érett” korára megbecsült, elismert muzsikusként, jól megérdemelt díjakkal a háta mögött akár egy népszerű pubban, vagy éppen valamelyik stadionban, sokezres közönség előtt mutathassa be életművét. Elkeserítően kevés időt szabott ki rá a Sors. Nem hagyott időt az inkasszóra, cserébe a fantasztikus élményért, amellyel megörvendeztette, csodálatra késztette közönségét; jogos jussa mindörökre behajtatlan maradt.

Deák Árpád erdélyi származású szobrászművész, a rock misszionáriusaként immáron kiegyenlítette a közel harminc éve esedékes, kifizetetlen számlát: Elkészítette Barta Tamás gitáros-zeneszerző emléktábláját, amelyet 2010. szeptember 23-án, csütörtökön, du.14 órakor avatnak fel egykori lakóházának oldalfalán, a VI.kerület, Izabella utca 39/B szám alatt.barta tamas 5barta tamas4barta tamas

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük