EseményekMotorverseny

Akit hív a sivatag – LallerKTM

laller ktm minafoto 5Mesélt a baleseteiről, hogyan csavarozták itt, drótozták ott, és a doki milyen lelkesen szerelgeti rajta az épp szükséges dolgokat. Mesélt egy rajtengedély széttépő versenybíróról, aki gyakorlatilag megmentette az életét, amikor nem küldte vissza a pályára a medencecsont töréssel, amikor észrevette, hogy nem tud leszállni a motorról, hanem mentőt hívott neki. Néhány nap múlva kiderült, hogy olyan belső vérzése volt, amitől simán el lehetne patkolni, de odafent az égiek figyeltek és egyengetik az útját a sivatag felé.

A sivatag pedig várja, és finoman üzenget. Az itthoni hotelben sivatagos-berberes fotó köszön vissza, a koncerten ahová elmegy, beduin énekel, a sivatag és a tevék motívuma szinte napi szinten felbukkan mindenhol útközben, és rendszeresen a Dakarral álmodik. Hívja a sivatag és a Dakar, január elsején pedig elindul. Csütörtökön élesedett a nevezés, és nincs visszaút, csak az előre!

Mesélt még a dakaros belső világról, aki segítik egymást: mindenki mindenkit, alkatrésszel, jó szóval, bármivel. Mert ők tudják, hogy a sivatagot legyőzni egyedül nem lehet, csak alázattal és türelemmel, végtelen kitartással. Hogy kell a jó társ jelenléte is, akihez este oda lehet bújni, mert a 140 kilós szőrös csapatfőnök mégsem az igazi. A jó társ, aki hétköznap este finom, és étrendhez illő vacsorával vár, és reggel ha nincs kedve, mégis elküldi edzeni, mert a Dakarért tenni kell.

Ahogy Lali beszélt, sugárzott belőle, hogy mennyire hívja a sivatag. Már ahogy kinéz, láthatóan nem egy skandináv típus, a marokkói versenyen pedig úgy összebarátkozott a helyi erőkkel, hogy azok családi vacsorára hívták, tartják a kontaktot és visszavárják. Jól jellemzi, hogy mennyire emberi az ember, hogy a gyakorlópályán megjelenő fiatal srácokhoz mindig volt egy-két jó szava, a fiúk láthatóan kedvelik, nincs menősködés, dakorosvagánykodás, és ez nagyon szimpatikussá tette.

Jellemző, hogy mennyire figyel. Amikor bementünk a pályára a motorral, valami megkarcolta a lábamon a bőrömet, én észre se vettem, csak amikor cihelődtem le, akkor mutatott a lábamra, hogy mi történt útközben? Valami ágacska megkaristolt, amit én észre se vettem, ő viszont igen. Eleve az, hogy kihívott a gyakorlópályájára motorozni, egy edzésére, ráadásul odaadta a vasakat is, elképesztő lazaság és bizalom egy ismeretlennek, amiért nagyon hálás vagyok. Óriási élmény volt belecsöppenni az ő világába, az ő életébe egy kicsit, megérintődni azzal az elhivatottsággal, amivel ő küzd a célért.

Még gyűjti a támogatókat és az edzés után azon morfondírozott, hogy milyen ajándékot adjon azoknak, akik Dakar-kilométert vesznek nála támogatóként. Szerintem elég menő dolog Dakar-kilométer tulajdonosnak lenni, úgyhogy én hamarosan rá is startolok pár km-re.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Tiszteletreméltó az alázat, ahogy a feladathoz közelít: ahogy a motorjáról beszélt, az különösen megkapó volt. A dakaros motorja Emanuel Gyenesé volt, és a motor már megjárta a Dakart, elsőként futott a célba! Ahogy ott álltunk a nagy fehér KTM450-es rally mellett, röviden így jellemezte az aktuális állapotot kettejük közt: még magázódunk, meg beszélgetünk elég sokat, elég sokat segít nekem. A motorom már megjárta a Dakart, ő már bizonyított, most nekem kell felnőni a feladathoz…

A motor úgy néz ki elöl a nagy légbeömlőkkel mint egy cápa, el is neveztem magamban a Cápaképűnek. Sivatagi Cápa, mert elég zorall tekintetű a jószág, és a klassz világos alapszínű fényezése különösen izgalmassá teszi a kinézetét. A nagy fehér Cápaképű meg ott állt a futón és úgy nézett le ránk a hosszú beszélgetés közben, mint egy nagyfőnök. Ő már végigment a Dakaron, és mintha a cápaszáj sarkában kis mosoly játszadozott volna… mert ő már tudja:

„Amikor van egy célod az életben, akkor ahhoz vezet egy út is.”

laller ktm minafoto 2laller ktm minafoto 3laller ktm minafoto 6laller ktm minafoto 7laller ktm minafoto 8laller ktm minafoto 9laller ktm minafoto 10laller ktm minafoto 11laller ktm minafoto 12

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük