KiemeltMotorokMotorozás

Akik számára nincs holtszezon – Motorozás 7 fok alatt

teli motorozas 01A bűvös szám, ami sok autós és néhány elvetemült motoros számára nem újdonság. 7 fok alatt a nyári gumiabroncsok elvesztik azon tulajdonságaikat, melyeket melegebb időben megszokhattál. Az autósoknak könnyű a helyzetük. Egyszerűen felpattintják a téli szettet, és majdnem teljes biztonsággal közlekedhetnek. Igen ám, de mi a helyzet azokkal a motorosokkal, akiket a hideg idő sem tántorít el.

Egy kicsit komplikáltabb a hardcore bikerek helyzete, mivel az ő számukra sok opció még nem elérhető. Míg az autósok az extrém időjárási helyzetek esetén, ahol már a téli gumi sem segít, hóláncot is bevethetnek, a motorosok esetében tényleg csak az odafigyelés, az évek alatt megszerzett rutin az, ami lehetővé teszi a közlekedést.

Néhány robogókerék-méretben már ugyan kaphatók kimondottan téli gumik, melyek összetételükben és mintázatukban is specializálódtak a hidegre, latyakra, hóra, de számuk még elenyésző. Az a robogós, aki ad magára télen is, biztosan beszerzett már ilyen gumikat, de a többség inkább kockáztat. Vagy spórolásból, vagy nagyobb motorok, nagyobb méretű gumik esetében kényszerből használ közönséges motorgumit, ami 7 fok alatt és hóban is életveszélyes.

A városban még csak-csak elevickélnek a pizzafutárok, motoros postások, mert dolgozniuk kell, így főnökeiket nem érdekli, hogy hogyan, de el kell juttatniuk szállítmányaikat a célba, ezért vakmerőbbek, és sok választásuk sincs. Ők aztán tuti vezetéstechnikai tréninget kapnak nap, mint nap, így szinte a fizika törvényeit meghazudtoló módon közlekednek. Ha szerencséjük van, az utakat takarítják, sózzák az arra hivatott cégek, így javítva az ő helyzetüket is.

Mi a jó a cipzárban? – a csapatban motorozás szabályai

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Városon kívül, esetleg autópályán azért nem sűrűn látsz motorosokat a téli időszakban, ez bizonyára feltűnt már. Míg városban, kis sebességnél esni-kelni nem annyira fájdalmas – persze nem lehetetlen akár belehalni is – nagyobb tempónál, felfagyásoknál, erős oldalszélben szinte garantált a végzetes baleset. Senki nem olyan hülye, hogy ilyenkor ilyen utakra merészkedjen. Maximum az, aki megunta az életét.

Jó, jó, de milyen óvintézkedéseket tehet az, aki mégis motorozni kíván az anti-szezonban? Meleg ruhát, aláöltözőket, fűthető cuccokat a legkönnyebb magadra aggatni, mert létező kiegészítők, de téli gumi csak a képzeletedben létezik, és ha lenne is, azért motoron még úgyis kemény lenne a talpon – illetve, két keréken – maradás.

 

Lapozz a folytatáshoz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük