KiemeltMotorokMotorozás

Akik számára nincs holtszezon – Motorozás 7 fok alatt

A szokatlanul enyhe idő miatt eddig is sokan keltek motorral útnak, akár 7 fok alatti hőmérsékletben is. A gyakorlatlanoknak már a száraz időben is új elemekkel kellett – aszfalt – közelebbről megismerkedniük. Ahogy megyünk bele a télbe, egyre rosszabb lesz a helyzet. Jönnek a mínuszok, hó, latyak, sónedves utak.

Ha már kvázi nyári gumival motorozol a hidegben, előny, ha nem valami ezer éves kopott, megkeményedett darabbal kísérted a sorsot. Ha teheted, felrakhatsz túraendurókra, endurókra való gumikat a gépre (már ha méretben találsz olyat, ami a motorodra jó, de a sportmotorosok ezt az opciót elfelejthetik), melyek a hóban – kizárólag a hóban – lehetnek biztonságosabbak, mivel ott jobban kapaszkodnak. Jégen akár téli gumival mész, akár nem, felesleges balettozni. Összetöröd magad, ahogy kell.

Némi guminyomás csökkentéssel ugyan növelheted a gumik aszfalttal érintkező felületét, de csak módjával, hogy az ne a menetstabilitás rovására történjen. Ilyenkor a még csak sónedves, vagy száraz, de fagyos útfelületen nő a biztonság, a tapadás, de ha csúszós részekre tévedsz, a hatás épp ellenkező lesz. A nagyobb felületen eloszlik a súly által keletkezett nyomás, és hamarabb következik be a csúszás. Teljesen jó megoldás nem létezik. Talán a szöges gumi, de az nem street legal és aszfalton sem egészséges.

Érdemes profi, mindenféle protektorral felszerelt ruhában telelni, mert néhányszor egészen biztosan el fogsz csúszni. A lábbeli kiválasztása talán az egyik legfontosabb dolog, amikor beöltözöl. A talpa legyen könnyen tapadó – itt tényleg a szöges kialakítás lenne a legjobb, bár ilyen nem létezik – hogy lábad letételével biztosan meg tudd akadályozni a borulásokat, melyek kis sebességnél is fenyegetnek. A csizma, vagy bakancs egyéb részei is legyenek védelmi kiképzéssel ellátva, hogy bokád, lábszárad ne sérülhessen.

A legnépszerűbb női motorkerékpárok

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A hidegben sok motoros számára váratlan meglepetéseket okozhat a bepárásodó sisakplexi. Ha nem látsz megfelelően, akkor, mint a vakegér neki fogsz menni ennek-annak. Ugye nem akarsz magadból bohócot, vagy inkább donort csinálni? Itt se spórolj. Nagyon hatékony megoldásokat találsz a boltokban a dupla plexitől kezdve a legkülönfélébb páragátló kenceficékig. Ennyit megér, hogy épségben érj haza.

Ha nem a motor a munkaeszközöd, akkor inkább maradj az autónál vagy a tömegközlekedésnél. Legyen holtszezonod, de te ne légy halott. Használd ki az időt például a téli motoros bulik látogatására – ne feledd, november 25-én Devils Börze a Tüskében – és csinosítgasd a gépet a tavaszi újrakezdéshez. Mindenkinek kéz és lábtörést! Izé… vagy mégsem!

 

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük