fbpx
HírekKultúraMotoros zene

Advent a Kormoránnal

kormoran 2007Van-e korunk zenei palettáján hungaricum? Ha igen, a 2006-ban 30 esztendős Kormorán együttes annak tekinthető.

Koltay Gergely 1976-ban alapította a formációt, amely a honi zenei életben elsőként ötvözte programszerűen a népzenei elemeket a nemzetközi rock muzsika stílusjegyeivel. Dalaikban hallhatóak tradicionális népi hangszerek: a töröksíp, a hegedű, a tekerőlant, a citera, a furulya, a duda és a tárogató, amelyek együtt szólalnak meg a rock instrumentumokkal.

Megannyi színpadi mű, opera, valamint filmzene bizonyítja a zenekar sokszínűségét s alkotóerejét (Julianus, Honfoglalás, Sacra Corona, Trianon, A Költő visszatér, Elektra mindörökké, Zúgjatok harangok, A Megfeszített, A Napba öltözött leány). 25 éves jubileumi koncertjük alkalmával megkapták „A Magyar Szabadság” díjat, két esztendőre rá pedig Koltay Gergely munkásságáért átvehette a Mádl Ferenc köztársasági elnök által adományozott „Magyar Köztársasági Aranykeresztet”.

A Kormorán tagjai az elmúlt években olyan modern, különleges muzsikát írnak, amely továbbra is a Kárpát-medence és helyenként a Balkán archaikus népzenéiből táplálkozik, s ami nagyon fontos: töretlenül népszerűek, rendre élő hangversenyeket adnak nemcsak Magyarországon, hanem a székelyföldi Csíksomlyótól a szlovéniai Muravidéken át a felvidéki Somorjáig.

Az együttes tagjai az énekes Géczi Erika, egykori kajak világbajnok, Mr. Basary, akit ma már mindenki csak „Rocktorok” néven szólít, a karcos hangú esztergomi Tóth Renáta, Gáspár Álmos hegedűs az erdélyi Kézdivásárhelyről, Zsoldos Tamás, akit a szakma az egyik legjobb basszus-játékosnak tart, Nagy László, aki a dobokból csalogatja elő az ősi ritmusokat, az elektromos gitáron népzenét játszó Szabó Miklós, valamint a két legrégebbi tag: Szűts István billentyűs, aki a harmóniákat felügyeli, és Koltay Gergely, aki a dalszövegeket szerzi s a különleges dallamokat töröksípon, fuvolán, furulyán interpretálja.

2007 novemberében megjelent a Hungaroton kiadásában a Játék Karácsonykor című Kormorán zenealbum, amely a zenekar új adventi-karácsonyi dalait tartalmazza. A „szövegírók“ nem mások, mint zseniális magyar költők, mások mellett Ady Endre, Babits Mihály, Sík Sándor, Szabolcska Mihály, Dsida Jenő, Nagy László, Weöres Sándor, Utassy József, Csoóri Sándor és Nagy Gáspár.

Méltó az ünnepkörhöz a közreműködő előadóművészek névsora is, hiszen a zenekar énekesein, muzsikusain kívül többek között Papadimitriu Athina, Szulák Andrea, Ruttkai Laura, Csurka László, Benkő Péter, Csernák János, Forgách Péter és Selmeczi Roland is hallható az albumon. A Magyar Örökség díjas együttes karácsonyi lemezét november 30-án 17 órától a Mind-Zene Zeneáruházban (Bp. V. Vámház krt. 4.) dedikálja, a lemezbemutató koncertre pedig december 15-én a Körcsarnokban kerül majd sor.

 


Az együttes egyik énekesnője, Tóth Reni volt az, aki a címlapunkról letölthető Száguldás című számot portálunk számára felénekelte. Mégegyszer köszönjük neki.koltaygergokormoranplakat2007

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x