fbpx
EseményekMotorverseny

A végső hajrá előtt a csajok továbbra is nyeregben vannak – Dakar 2016

dakar 11 nap osszefoglaloA kiadós pihenőnap utáni a homokdűnékkel tarkított 8. etap sem tudta Laia Sanz pozícióját megrengetni. A rá következő napon is kemény megmérettetések vártak a pilótákra ahol a dűnék mellett folyómedrekben is kellett küzdeniük a talpon, illetve keréken maradásért.

 

A navigációs nehézségek itt is előtérben voltak, és csak az tudott úrrá lenni a nehezített helyzeten, aki tényleg kemény legény, illetve leány. Esés-kelés továbbra is végigkísérte a motorosokat és autósokat is egyaránt. Ebben a kemény megmérettetésben tényleg csak az tudott rész venni, aki nem rezelt be holmi durva tereptől.

A Dakar keménységét mutatja az is, hogy a kezdetekben rajthoz állt 136 motorosból a 11. szakasz után már csak 85-en voltak versenyben, és a quadosok 45 fős mezőnye is 24-re csökkent. A tizedelés autós és kamionos körökben sem maradt el, így a nagy esélyes, a Peugeot-val versenyző Carlos Sainz is kiesett egy végzetes műszaki hiba miatt, és a kamionok is pörögtek a hátukon a homoktengerben, ahogy kell.

Ezek tudatában még nagyobb teljesítménynek számít, hogy Sanz még mindig az élmezőnyben van, és halad felfelé a helyezési listán. Ha továbbra is ilyen jól veszi az akadályokat, könnyedén megismételheti a tavalyi hajrát, és benne lehet az első tízben. Amennyiben ez mégsem jönne össze, akkor is szép teljesítményt tudhat majd magáénak.

Rosa Romero Font idén úgy néz ki, valóban szerencsésebb, és még mindig nyeregben van, bár pozícióját tekintve nem túl fényes a helyzet. A quados Liparoti a 9. etap után a 21. volt, ami tőle el is várható, de később neki sikerült feljebb tornásznia magát.

A 10. szakasz a versenyben döntő jelentőségű mozzanat volt, mivel az 561 kilométeres út a legkritikusabb részeken vezetett, mely a gépek és a pilóták állóképességét is rendesen próbára tette. A korábbiakhoz képest itt volt a leghosszabb dűne szakasz is a Dakar történetében, ahol igazán csak a sivatagra specializálódott versenyzők érezték jól magukat.

Szerencsére, a csajok, akikért drukkolunk, továbbra is tartják magukat. Laia Sanz a 10. etap után csak 39. volt a célba érők között, mely eredménnyel messze alulmúlta önmagát, így aznap összetettben visszacsúszott a 17. helyre. Font továbbra is állta a sarat, vizet, homokot, és javított pozícióján, 70. volt a motorral versenyzők sorában. Liparoti is apránként, de biztosan haladt előre. A 10. etap végére a 16. helyet foglalja el az összesített listában.

A 11. szakasz az előző napokhoz hasonló nehézségekben bővelkedő versengést hozott autósnak, motorosnak egyaránt. A La Rioja és San Juan közötti 712 kilométeres táv szép hosszú, 431 kilométer speciális szakasszal volt nehezítve, mely sikeres teljesítéséhez a versenyzők és a csapatok rugalmassága elengedhetetlen volt. A járművek által keltett homokfelhőkben való haladás nagy odafigyelést és ügyességet igényelt. Az egyenes szakaszok sem bizonyultak egyszerűnek, mivel a sok kavics is lassította a tempót.

Az újabb kemény napot Sanz a 16. , Font a 67., míg Liparoti a 11. helyen zárta összesítettben, így mindegyikük elégedett lehet helyezésével. A motorosok listáját atombiztosan az ausztrál Toby Price vezeti, a quadosok élén pedig az argentin Marcos Paronelli áll.

A Dakar versenyzői továbbra sem pihenhetnek. A leghosszabb nap vár rájuk a 12. etap során, ahol összesen 931 kilométert kell megtenniük, melynek több mint a fele speciális szakaszból áll, így tényleg ki kell hozniuk magukból a maximumot még a verseny végén is, melyet január 16.-án, a 13. etappal, az utolsó megmérettetéssel zárnak majd.

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x