KiemeltKultúraMotoros film

A Vad motorosok sportmotorokon érkeznek – újranéztem a Biker Boyz filmet

Vad motorosok Biker BoyzIsmét itt az évnek az az időszaka, amikor már nagyon mennénk motorozni, de még a garázsban pihen a motor, és amúgy is túl hideg van, ezért inkább motoros filmeket nézünk, hogy készüljünk a szezonra. Tegnap (ismét) a Biker Boyz című remekművel terrorizáltam a családot.

Ahogy a kedvenc könyveinket is érdemes időnként újraolvasni, a filmek újranézése is okozhat melepetéseket. Egy más életkorban, egy más életszakaszban mindkettő egész más élményt adhat, mint korábban. Így volt ez a Vad motorosok című filmmel is. Biztos, hogy legalább háromszor láttam már, de most olyan dolgokat láttam meg benne, amiket eddig még soha.

Azt például, hogy ez egy “feka film” eddig észre sem vettem, hanem egy motoros fórumban olvastam. Valahogy a motorok meg a cselekmény másfele vitte a godolataimat korábban. Plusz csak azóta figyelek az ilyesmire, mióta rendszeresen nézem a Netflixet, ahol minden filmbe beleerőltetnek mindenféle kisebbségi csoportot és szexuális irányultságot.

Fehér szereplők a Biker Boyz filmben

Úgy látszik, 2003-ban még nem volt ez olyan nagy téma, arra sem nagyon figyeltek, hogy mennyire PC (ti. politikailag korrekt) egy karakter megjelenítése. Ebben a filmben ugyanis a fehér emberek vannak kisebbségben. Konkrétan összesen ketten vannak. Egyikük az amerikai énekes, zeneszerző Kid Rock, aki dalaiban gyakran hozza fel témaként a rasszok viszonyát és a rasszok közötti párkapcsolatokat is komoly vagy komolytalan formában.

A filmben egyébként ő a csupa színesbőrű tagból álló Strays (Kóborlók) MC prezidentje, Dogg és nagyjából ő az egyetlen a filmben, aki nem sportmotoron, hanem egy épített lowrideren jár. A sportmotorját, a nitros Kawasaki ZX-12R-t csak a gyorsulási versenyeken használja.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Vad motorosok Biker Boyz Kid Rock

A másik fehér szereplője a filmnek a Mutatványos (Stuntman) becenéven futó ifjú titán, az újonnan alakuló, fiatal motoros kaszkadőrökből álló Biker Boyz MC egyik alapító tagja.

Motorok a Vad Motorosok filmben

   • Smoke (Laurence Fishburne) motorja: 1999 Suzuki Hayabusa GSX1300R
   • Kid (Derek Luke) motorja: 2001 Suzuki GSX-R 750
   • Dogg (Kid Rock) motorja: 2000 Kawasaki Ninja ZX-12R
   • Primo (Rick Gonzalez) motorja: Ducati 996S
   • Kidd Chaos (Nicholas Sheriff) motorja: 2000 Kawasaki Ninja ZX-12R
   • Chu Chu (Rick Gonzalez) motorja: 1998 Yamaha R1
   • Stuntman (Brendan Fehr) motorja: 2000 Yamaha R1
   • 1/2 & 1/2 (Salli Richardson-Whitfield) motorja: 1999 Suzuki TL1000R
   • Soul Train (Orlando Jones) motorja: 1982 Kawasaki KZ1000
   • Motherland (Djimon Hounsou) motorja: 2001 Honda CBR1100XX
   • T.J. (Kadeem Hardison) motorja: T-Rex (trike)

Hogy a film mennyire nem a vad motorosokról szól, az is egy új felismerés volt tegnap. A filmben szereplő MC tagok mind középkorúak, a negyvenes éveik közelében járhatnak, hiszen Kid, a főszereplő 18 éves. A film története pedig akörül forog, hogyan tudja Kid legyőzni a Fekete Lovagok (Black Knights) MC elnökét, Smoke-ot negyedmérföldön gyorsulásban és megszerezni a bukósisakját, hogy ő legyen Kalifornia Királya.

De Kid még csak “zöldfülű” (prospect) a Black Knights klubban, ezért még hivatalosan nem versenyezhet a királlyal, csak ha már több győztes futamon van túl hivatalosan. Kid apja egyébként Smoke szerelője, Slick Will, de nem akarom teljesen elspoilerezni a történetet, hátha valaki még nem látta.

Szóval amikor Kid dühében új klubot alapít, hogy hivatalosan is indulhasson a gyorsulási versenyeken, csupa hozzá hasonló fiatal srácot szed össze. A klub megalapítására egyébként engedélyt kér a “prezi runon”, ahol a motoros klubok elnökei döntenek arról, hogy a srácok hordhatják-e a Biker Boyz colort és három fővel már alapíthatnak klubot. Tehát a klub nevében a “boyz” szó semmilyen formában nem jelent vadat, sokkal inkább kisfiúnak értelmezném. (Ok, azt értem, hogy úgy kevesebben néznék meg a filmet, ha az lenne a címe, hogy Motoros Fiúcskák.)

Csajok a Biker Boyz filmben

A filmből nem hiányozhatnak a csajok sem. Kid szerelme Tina egy kevéssé etikus tetováló, aki simán rátetoválja bátyja új barátnője fenekére a bátyja nevét – miközben a báty egyértelműen elzárkózik attól, hogy ő ugyanezt megtegye a lány nevével. Amikor Kidre rátetoválja az azóta motoros körökben elhíresült mondatot, ezt a kanapén teszi, olyan pózban, hogy egy pár órás tattoo session után garantált neki a gerincsérv. Viszont smárolásra igen alkalmas ez a testhelyzet.

Vad motorosok Biker Boyz tetoválás A gumi kopjon ne a lelked

Az emlékezetes mondat pedig:

“A gumi kopjon, ne a lelked!”, amit Kid úgy magyaráz, hogy “Akárkivel kerülsz is szembe, ne feledd, hogy ki vagy, légy önmagad!”

Meg kell említenünk Lisa Bonet (Jason Momoa és Lenny Krawitz ex feleségét) is, aki a filmben szereplő női motoros klub prezije Queenie (Királynő) néven, egyben ő Smoke (egyik) szeretője is. Sok szerepe amúgy nincs, általában bölcsen, a motorján hátradőlve figyeli az eseményeket, és jól néz ki a hatalmas rasta fürtjeivel.

Hogyan alapíts női motoros klubot?

Ami furcsa, hogy a Black Knights MC-ben van egy coloros tag, aki nő, “Half & Half” (Fele-Fele) becenévvel. Gondolom nem kell senkinek sem a szájába rágnom, hogy ez mit is jelent. Legyen elég annyi, hogy ő is lelkesen fizet azért, hogy a bikinis motormosáson a csajok mossák le a motorját, ne a kigyúrt, fürdőgatyás adonisz.

A film eredete

A “Biker Boyz” című film egyébként valós alapokon nyugszik. Egy cikk ihlette, amelyet Michael Gougis szabadúszó újságíró írt 2000-ben az időközben megszűnt Los Angeles New Times újság számára. A dél-kaliforniai afroamerikai motoros klubok világáról számolt be ebben a cikkben, amely alapján a forgatókönyv készült.

A film Manuel “Pokey” Gallowayen, a kaliforniai pasadena-i Valiant Riders elnökének történetén alapul. Az igazi “King Of Cali” szerepel is a filmben, abban a jelenetben, amikor Kid a klubok elnökeivel találkozik.

A filmben valódi motoros klubok is részt vettek technikai tanácsadóként, valamint szerepeltek kaszkadőrként a stunt és a dragbike jelenetek egy részében. A közreműködő klubok: a Valiant Riders, a The Mighty Black Sabbath Motorcycle Club Nation, a G-Zer Tribe, a Ruff Ryders, a Soul Brothers, a Total Package, a Chosen Few MC, a Rare Breed, a Brothers of the Sun, a Sisters of the Sun, a Deuces és a Black Sabbath New Breed.

Vad motorosok Biker Boyz

A Biker Boyz stábjában feltűnő színészek nagy része a magánéletében is imád motorozni, ilyenek: Laurence Fishburne, Derek Luke, Orlando Jones, Djimon Hounsou Nicholas Sheriff, Lisa Bonet, Brendan Fehr, Larenz Tate, Terrence Howard, Salli Richardson, Kid Rock, Rick Gonzalez, Meagan Good.

Forrás: Wikipédia

 

Utószó

Az már az én agyam szüleménye, hogy valahányszor megjelent a képen a Biker Boyz MC sárga-fekete bőrszerkóban, mindig ez a dal jutott eszembe:

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Kattints ide: Motoros Film Adatbázis

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük