fbpx

A téli- vagy a nyári időzónában motorozhatsz többet?

motorozas oraatallitas alvas 2019Hmm-hmm, gondolkodjunk! Újra óraátállítás. Viszont, egy EU-s rendelet miatt, hamarosan döntenünk kell arról, a téli- vagy a nyári időszámítást választjuk-e. Gondolom, most azon merengsz, motorozás szempontjából, melyikkel járnál jobban…

… ez sok mindentől függ, hiszen azon túl, hogy az a jó, ha tovább van világos az esti órákban, a fáradtsággal is számolni kell. De nézzük meg a lehetőségeket, melyik választás lenne a jobb és miért!

A Magyar Alvás Szövetség kiadott egy közleményt a témával kapcsolatban, s szerintük, pozitív kezdeményezés alvás-egészségügyi szempontból, hogy megszüntetik az évi kétszeri óraátállítást.

Az Európai Bizottság első javaslata szerint, 2019-ben állították volna át utoljára az órákat az Európai Unió tagállamaiban. Minden országban, konzultációt szeretnének, hogy az emberek döntsék el, mi lenne a legjobb nekik, valamint a helyi gazdaságnak.

Az új tervek szerint, 2021-ben törölnék el véglegesen az óraátállítást. Egy javaslat kiszivárgott a napokban, mely szerint a nyári időszámítást választó országokban 2021. március 27-én, a téli mellett voksolóknak pedig, 2021. október 31-én kellene utoljára órát állítani.

De, hogy a politikai részén túl vagyunk, térjünk vissza a Magyar Alvás Szövetségre, s az általuk kiadott közleményre!

Az alvás és az ébrenlét ritmusa évezredek alatt alakult ki az emberi szervezetben – ez az ún. cirkadián ritmus. Amikor minden ősszel és tavasszal megzavarják mesterségesen ezt a ritmust, az fáziseltolódást okoz mindenkinél.

Persze, a szervezet automatikusan alkalmazkodik a változáshoz, de ez idő alatt, rosszabb lehet a teljesítmény, a közérzet, a koncentráló- és a toleranciaképesség csökkenhet, elalvási- és alvási nehézségek léphetnek fel.

motorozas oraatallitas alvas 2019 1

És hogy szerintük melyiket kellene választani élettani szempontból? Nos, a téli időzónát! Miért?

„A nyári időszámítás bevezetése, az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett, azt jelentené, hogy a korai kelést télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne.”

Tehát, azt hiszem, levonhatjuk a konzekvenciát, hogy a szakértők szerint, maradjunk a csillagászati szempontból megfelelő, téli időszámításnál.

Forrás: hvg.hu
Fotó: GoodFon ,sandipoint.com

Te melyiket választanád – a téli- vagy a nyári időszámítást?

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x