HírekMotorokMotorozás

A motorsport fogadás története

A motorsport fogadás történeteA motorsport fogadásának története számos fő komponensből áll össze. Először megjelentek a motoros gépjárművek, amiket eleinte szállításra alkalmaztak, valamint közlekedési eszközként szolgáltak. Ezután kialakultak a motoros járművekre specializált sportágak is, valamint az azokhoz tartozó fogadások is egyre népszerűbbé váltak.

Maguk a motorsport fogadások tehát rendkívül hosszú múltra tekintenek vissza, nem beszélve az ehhez tartozó fogadó oldalakról. A fogadási felületek többsége mindenki számára egyszerűen kezelhetőek, ilyen például a bwin magyar nyelvű oldal is, mely az egyik legnépszerűbb cégnek számít nem csak ország szerte, hanem a világon is. A platform mellett számos más bukméker ajánlja fel szolgáltatásait, aminek köszönhetően rengeteg motorsportra lehet fogadni.

A motoros járművek felfedezése

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a motorsport fogadás történetéről, fontos megemlíteni, hogy minden olyan járművet, amelyet belső égésű vagy elektromos motor hajt, motoros járműnek nevezünk. Ezeknek a motoroknak a fejlődése elképesztő méreteket ölt a mai napig, hiszen pár száz évvel ezelőtt még csak gőzhajtású, és külső égésű motoros autók léteztek, manapság pedig már konnektorral tölthető, hibrid elektromos járművekkel közlekedünk.

Az első tömeggyártású technológiát Ransom Olds kezdte el 1901-ben, mely eleinte futószalagos technikán alapult, majd a későbbiekben Henry Ford egészítette ki a koncepciót. Ennek köszönhetően a Ford autói nagyjából 15 percenként jöttek le a gyártósorról. Ez a módszer annyira új technológiának számított, hogy a termelékenység a 10-szeresére nőtt, eközben pedig felannyi munkaerőt igényelt.

Érdekesség, hogy 2011-ben több, mint 1 milliárd gépjárművet regisztráltak melyek használatban voltak, ez a szám 2019-re pedig 1,5 milliárdra növekedett, nem beleszámítva a teher- és nehéz építőipari gépeket.

Motorsportok fejlődése

Miután megjelentek a motoros járművek, már csak idő kérdése volt, hogy mikor alakulnak ki az ehhez köthető sportágak is. A motorsport tulajdonképpen egy globális megnevezés, melyet olyan csoportokra értünk, ahol motorral felszerelt járművekkel indulnak versenyeken. Elsősorban négy (vagy több) kerekes versenyeket rendeznek, de ide érthetjük a kétkerekű motoros járműveket is, valamint kiterjed egészen a terepversenyekre, például a motocross-ra is.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Maguk a motorversenyek igen érdekesen alakultak ki. 1894-ben egy francia újság két város között rendezett egy versenyt, ám a közúti versenyzés igen veszélyes volt, ezért betiltották. 1900-ban létrejött a Gordon Bennett Kupa, mely már zártkörű versenyzésnek számított. A zártkörű versenyeket úgy rendezték meg, hogy az esemény szervezői külön területeket különítettek el kifejezetten a versenyekre.

A világ legelső hivatalos motorversenypályája az 1906-ban megrendezésre került Aspendale Racecourse volt. Az első világháború idején természetesen versenyek sem voltak, ám amikor a háborúnak vége lett, megszervezték az első Grand Prix versenyeket, melyek a második világháború után egyre hivatalosabb eseménnyé nőtték ki magukat. Ezután a sport, illetve maguk a járművek is nagy fejlődésnek indultak, a motorsport versenyei pedig szervezetekre oszlottak a gépjármű típusok szerint, melyek az idő során egyre modernebbekké váltak.

Motorsport fogadások kialakulása

Maguk a motorsportok, és az azokhoz tartozó fogadások természetesen már az ókori Rómához visszavezethetők, ahol az óriási csarnokokban szekér versenyeket rendeztek, illetve fogadásokat kötöttek. Ezek a versenyek akkoriban hatalmas eseménynek számítottak, hiszen nem csak szórakoztatóak és izgalmasak voltak, hanem a kulturális- illetve társadalmi fejlődésben is nagy szerepet játszottak.

A szekérhajtó versenyek után megjelentek a lóversenyek illetve kutyafuttató versenyek is, ezekre szintén nagy örömmel fogadtak az emberek. Természetesen a fogadás népszerűsége egy idő után kiterjedt a többi sportra is, ilyen volt például az ökölvívás, birkózás, és a diszkoszvetés is.

Mindebből tehát az következik, hogy maga a sportfogadás világa több ezer évvel ezelőtt is domináns szerepet játszott a társadalmi életben, a népszerűség pedig azóta sem hagyott alább. Az azonban kétségtelen, hogy az évszázadokon át fejlődő sportokat és fogadásokat semmi nem tudja felülmúlni. A motorsportokra való fogadás akkor alakult ki, amikor az első motorsport verseny megrendezésre került. A motorsportokon kívül egyre több sportra tudunk fogadni, hiszen a sportvilág folyamatosan fejlődik, és egyre újabb sportok alakulnak ki.

Az alábbi országokban fogadnak a legtöbben motorsportokra:

  • India
  • Anglia
  • USA
  • Olaszország
  • Nigéria
  • Argentína
  • Kanada
  • Brazília

Motorsport fogadások napjainkban

Ha valaki motorsportra szeretne fogadni, akkor mindenképp olyan sportágat kell választania, ami a leginkább érdekli őt. A motorsport versenyek nagyon izgalmasak tudnak lenni, a tétrakás pedig csak fokozza az élményt. Mindent összevetve, habár a motorsportokra való fogadás nagy múlttal rendelkezik, mégis napjainkban van a legtöbb lehetőségünk fogadni, nem beszélve arról, hogy egyre egyszerűbbé válik a sportfogadások menete is.

Számos opció közül választhatunk, például a nyerteseken kívül fogadhatunk arra, hogy kik lesznek a dobogón, vagy arra is, hogy bizonyos versenyzők milyen időt érnek el. Érdemes a fogadások előtt körülnézni a piacon, illetve időt kell szánni arra is, hogy minőségi fogadóirodát találjunk.

A motorsportok és sportfogadások egyik legfőbb jellemzője az, hogy folyamatos változnak és fejlődnek, valamint párhuzamosan modernizálódnak az egyre fejlődő technológiával. A gépészet tudományában egyre újabb felfedezéseket tesznek, melyeket a motor- és autótervezők folyamatosan alkalmaznak a versenyen használt autókon.

Ha belegondolunk, hogy régen mennyi időbe telt feltalálni bizonyos járműveket, majd összevetjük azzal, hogy azóta milyen gyorsan fejlődik a tudomány, akkor elképesztő minták alakulnak ki mind a technológia, mind pedig a motorsportok terén. A sportfogadások szintén rohamos tempóban fejlődnek, hiszen a fogadások ideje lerövidült, és nem csak a fogadási platformokra való regisztráció, hanem a fizetési módok is egyszerűbbek, mint régen.

 

Címlapfotó

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük