MotorokMotorozás

A motorpiac kulcsszava 2020-ban a növekedés volt

Motorerékpár piac 2020-as évértékelésMég ha az csak 5,2 százalékos is, de a trend mely 2019-ben 30%-os darabszám növekedést okozott, nem fordult meg. A piac hónapról-hónapra való mozgását a koronavírus-járvány és annak befolyásoló hatásai vezérelték a 2020-as évben.

Tekintettel arra, hogy a Covid 19 vírus kapcsán foganatosított központi intézkedések 2021. január elején
nem teszik lehetővé Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének hagyományos reggelivel egybekötött szakmai napjának megrendezését, a 2020-as éves beszámolót ezúttal egy sajtóanyaggal próbáljuk átmenetileg pótolni.

Az MGE az Autós Nagykoalícióval együttműködve jelentős és sikeres erőfeszítéseket tett a piaci feltételek megtartásában, a pandémia következményeinek mérséklésében 2020-ban, így valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a motorkerékpár eladások némiképp emelkedtek ebben a különös évben.

A másik ok lehet az is, hogy a motorkerékpár, mint közlekedési eszköz megfelel a szociális távolságtartás szabályainak, így sokan váltottak erre a közlekedési módra.

A piac negyedéves mozgását tekintve, az első három hónap az előző évihez képest alakult. A márciusban bevezetett korlátozó intézkedések a második negyedévben mutatkoztak a motorkerékpárok kategóriájában, de csak igen enyhe mértékben. A negyedéves visszaesés mindösszesen 80 darab jármű.

Új motor forgalomba helyezés statisztika 2020A harmadik negyedév egyértelmű növekedést hozott, köszönhetően a COVID visszaszorulásának és a korlátozó intézkedések feloldásának. A negyedik negyedév szintén emelkedést hozott az átadott járművek mennyiségének tekintetében. Ez részben köszönhető az októberi vásárlási kedvnek, illetve motorkerékpárokra vonatkozó 2021. január elsején életbe lépő EURO-5 környezetvédelmi normák bevezetése miatti, némileg emelkedettebb decemberi forgalomba helyezési aktivitásnak.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A COVID befolyásolta a piacot

Egyértelműen látható, hogy a piac hónapról-hónapra való mozgását a koronavírus járvány és annak befolyásoló hatásai vezérelték a 2020-as évben, ahogy a gazdaság más területein is.

Új motor forgalomba helyezés statisztika 2020A motorkerékpárok szegmentációját tekintve lényeges különbség nem fedezhető fel az előző évhez képest. Továbbra is vezet az ON-OFF kategória, 23 %, illetve a NAKED-ek, 22 %.

Változásról a 125 ccm kategóriában beszélhetünk. Némileg csökkent a 125 ccm robogók aránya, nőtt viszont a 125 ccm motorkerékpárok eladási darabszáma és ezzel az arányuk is.

Új motor forgalomba helyezés statisztika 2020A motorkerékpár kereskedések és szervizek az év jelentős részében várták az érdeklődőket, viszont a motorkerékpár tesztelési lehetőségek, nyílt napok, motoros közösségi rendezvények elmaradtak, vagy a csökkentett érdeklődő számmal kerültek megrendezésre.

Mint, már említésre került, az év végével az EURO-4 motorkerékpárok kivezetésre kerülnek a piacról. A készleten lévő járműveket, a megfelelő, ún.: kifutó sorozat forgalomba hozatali engedély megléte mellett, 2021-ben is forgalomba helyezhetik a kereskedők.

2020-ban az MGE az ACEM (Motorkerékpár Gyártók Európa Szövetsége) tagjává vált. Az ACEM 18 motorkerékpár gyártót és 17 nemzeti iparági szövetséget tömörít. Az ACEM tagságnak köszönhetően a jövőben rálátást nyerünk a hosszabb távú fejlesztési tervekre és a motorkerékpár gyártás és kereskedelem összeurópai trendjeire.

Kitekintve az európai eladási adatokra, 5 százalékos visszaesést mutatnak 2020-ra. Bízva a koronavírus visszaszorulásában, a 2021-es évben szeretnénk az idei növekedést megtartani, céldarabszámunk: 4.600 motorkerékpár értékesítése.

3 ok, hogy miért motorozz el a koronavírus elől! Vagy #maradjotthon !

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük