HírekKultúraMotoros film

A lovasíjász – Kassai Lajosról!

a lovasijasz kassai lajosKaszás Géza filmje, A lovasíjász, Kassai Lajos tevékenységével, szellemi- és gyakorlati módszereivel, valamint a magyar lovasíjászat hagyományőrzésében betöltött szerepével foglalkozik.

 

Az alkotást január 21-én mutatták be, s azóta szerencsére egyre többen látták. Kassai Lajos íjkészítő, íjász és lovasíjász, aki harcművészeti iskolát alapított, ahol őrzik őseink hagyományait.

2014-ben rendezték meg a vezetésével az első Nemzetközi Lovasíjász Bajnokságot, s módszere hungarikumnak számít, valamint az egész világon ismerik/elismerik, hollywood-i filmekben is segítette a szereplők betanítását.

A film több évszakon keresztül kalauzol végig Kassai kaposmérői birtokán, ahol a magyar szürke marhától kezdve, a kacsákon át, a bivalyokig, s kedvenc kutyáit sem kihagyva, mindenféle állat megtalálható.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Azzal kezdi a napját Kassai, hogy ólomsúlyokkal megrakva magát, enni ad az állatainak, majd fut, edzi magát a gyönyörű környezetben, ahol az óráit, táborait tartja.

A lovak vágtatnak a zöld fűben, a bivalyoknak csak a feje látszik ki a tó vízéből – idilli képek…

A modern filmtechnika valamennyi eszköztárát bevetették a forgatáson, hogy olyan gyönyörű képkockákat kapjanak, mint amit látni lehet a moziban.

Végig Kassai Lajos narrál, elmondja, hogyan indult, mint íjkészítő, s lett lovasíjász. Pár nézetét szintén meghallgathatjuk az életmódról, a világról, a hagyományőrzésről, melynek az életét szentelte.

Vannak kitérők a filmben. Az egyik Kínába vezet, ahol Dr. Obrusánszky Borbála történész, néprajkutató kalauzolja Kassait a hunok városához. Erősen bírálják a Magyar Tudományos Akadémiát, akik nem hajlandóak korszerűsíteni ősi történelmünkről, származásunkról való tételeiket.

Kanadába is elvisz bennünket az alkotó, ahol indiánok tanulják a lovasíjászatot magyaroktól.

Sok cikket elolvastam A lovasíjászról, ágálnak is ellene jó páran, miszerint ez csak egy „Kassai-reklámfilm”, de azt nem nézik, hogy minden „apró” tett erősíti a magyar öntudatunkat, amit oly’ serényen akarnak elvenni tőlünk….

Azt legalább elérték a készítők, hogy a moziban senki sem állt fel a film végén, hogy kifurakodjon a tömegből, hanem vastapssal köszönték meg az élményt!

Fotó: A lovasíjász

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Kattints ide: Motoros Film Adatbázis

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük