Motor felszerelésMotorokMotorozás

A fej karosszériája – Bukósisak gyorstalpaló

a fej karosszeriaja 01Sok motoros egyáltalán nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy megfelelően válassza ki azt a védelmi felszerelést, mely egy esetleges balest során a légkényesebb testrészét, a fejét védheti meg. 

Motoron nagyon puhatestűek vagyunk, nincs fémkalitka, mint az autóknál, nincsenek gyűrődési zónák, amik enyhítenék az ütéseket. A legtöbben csak „valamit” felraknak a fejükre, mert kötelező, és kész. Lehet, hogy senki nem mondta el nekik, hogy mennyire komoly dolog ez, vagy csak simán tesznek az egészre, mert azt hiszik, hogy halhatatlanok.

Az önjelölt Hegylakók így lazán feldobnak a fejükre ezeréves, kitágult bélésű, karcos plexijű, messziről bűzlő, esetleg már balesetben részt vett sisakokat. Ezek több szempontból is kifogásolhatók, és nem hogy hasznossá, hanem inkább veszélyessé válik azok viselése. Ugye, te nem vagy ilyen hanyag és könnyelmű? Ha mégis, vagy épp csak tájékozatlan vagy a témában, jobb, ha megszívleled a következő tényeket és tanácsokat.

Ha még nincs sisakod

Vásárláskor, a megfelelő modell kiválasztásakor kell a legtöbbet tökölnöd azon, hogy melyik a legjobb a számodra, amit két hét után sem akarsz majd lecserélni, mert rosszul döntöttél. Ezek a kritériumok lehetnek biztonság szempontjából lényegtelenek, avagy nagyon fontosak is. Persze, a forma, a kialakítás, a szín, lesz az elsődleges, ami először megragadja majd a szemed egy-egy bolt polcán megpillantva őket, de azért ezeknél komolyabb tulajdonságokat kell leginkább szem előtt tartanod.

Fontos tudnod, hogy ha elhasználódott, kitágult belsejű, már balesetet szenvedett, de látszólag ép sisakod van, akkor is érdemes újat venned. És mindenképp újat. Soha ne használtat. Ne csak higiéniai okok miatt felejtsd el ezt a megoldást, hanem biztonság szempontjából is. Nem tudhatod, mi történt korábban a használt cuccal.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Jegyezd meg: bukósisakot, motorgumit nem veszünk használtan! Mindkettőn az életed múlhat. Inkább szerezz be egy olcsóbb új sisakot, mint egy akármilyen használtat. Alap, hogy jóváhagyott minősítéssel rendelkezzen. Az ezt bizonyító kis cetliket általában a rögzítő pánton, vagy a bélés mögött helyezik el.

Mivel egy sisak valahol a stílusról, az esztétikumról is szól, érdemes motorod kategóriájához választanod. Bután mutatnál egy cruiser gépen egy színes, Rossi replikában, vagy épp egy supersport motoron háborús rohambiliben, vagy braincap-ben.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük