Motor felszerelésMotorokMotorozás

A fej karosszériája – Bukósisak gyorstalpaló


a fej karosszeriaja 02A motoros bukósisakok fajtái

Egyértelműen a teljesen zárt, fix állrészű sisakok nyújtják a legnagyobb biztonságot, továbbá ezek csillapítják a legjobban a menetszél okozta, olykor hosszú távon halláskárosítást okozó zajokat. Ezeket a bukókat többnyire sportmotorokon használják, ahol a nagyobb sebesség miatt a menetszél is erősebb, illetve a száguldozás miatt nagyobb az esélye az aszfalttal való találkozásnak.

Hátrányuk, hogy aki nem szereti, annak szenvedés lesz a bezártság érzése, illetve nagy melegben nincs meg a lehetősége annak, mint az állban nyitható sisakok esetében, hogy például városi poroszkálásnál felnyitva azt, szabadabban csapkodhatja arcodat a menetszél.

Az állban nyitható funkció nagyon buli, de tisztában kell lenned azzal, hogy a megbontott egység bármilyen profi zárszerkezettel is rendelkezik, soha nem lesz annyira merev, mint egy teljesen zárt sisak, és a szélzajokat is kevésbé hatékonyan csillapítja. Persze, a gyártók nem dobhatnak piacra olyan terméket, ami nem felel meg a követelményeknek, de azért ez a kivitel gyengébb védelmet nyújt.

A cruiser-es, chopper-es körökben elterjed, a stílushoz illő, teljesen nyitott sisakok héj részükön persze védik a koponyádat, de ha arcra esel, akkor könnyen te is texas-i láncfűrészes gyilkos sorsára juthatsz, és szerezhetsz magadnak másik arcot. Bár engedélyezett ezeknek a sisakoknak a használata, de ha ilyenre vágysz, akkor valahol kísérted a sorsod.

Aki igazán hazárdjátékos, az a több szempontból is kifogásolható braincap-re bízza a fejét. Amellett, hogy ezek hazánkban nem kapnak jóváhagyott minősítést, – így viselésük is törvénybe ütközik, és a rendőrök jól meg is büntetnek miatta – még kényelmetlen is viselésük, és ha balesetet szenvedsz, olyan, mintha rajtad se lett volna. Szerinted, megéri?

Ha már tudod, hogy milyen jellegű sisakot szeretnél, és a szín, a forma is eldöntötté vált számodra, máris bújhatod a netet, körutazásokat tehetsz, hogy a város motoros boltjainak kínálatát feltérképezd. Itt a szezon vége, tavaszig lesz időd kiválasztani a megfelelőt, sőt, ha szerencséd van, az áhított darabot karácsonyi akcióban is megveheted.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Érdemes türelmesnek lenned. Időd lesz, így próbáld fel a legtöbb márka modelljét, mert ahány gyártó, annyiféle kialakítás, és mivel az emberek koponyája nem egy kaptafára „készül”, nem biztos, hogy mindegyik kényelmes lesz számodra.

 

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük