Hírek

A csaló motoros lány

filatovaNéhány éve, 2004-ben futótűzként terjedt az interneten egy link egy orosz motoros lányról, aki egy Kawasaki Big Ninja, vagyis egy ZZR-1100 (ZX-11) nyergében, különleges engedéllyel, egyedül bejárta a nukleáris katasztrófa sújtotta Csernobilt.

Akkor a honlap hatalmas indulatokat keltett a világ minden táján, a legnagyobb napilapok foglalkoztak a témával, sztárként ünnepelték a bátor motoros lányt. Manapság ismét beszélnek a honlapról. Úgy tűnik, Elena Filatova egy hatalmas fantáziával megáldott szélhámos. Miközben a legnagyobb részletességgel megfogalmazott motoros túráját és a szívbemarkoló fotókat több millió ember látta és hitte el a világon, kiderült, hogy egyszerűen nem lehet igaz a történet.

Kiderült például, hogy a húsz évvel ezelőtti katasztrófa helyszínének 30 kilométeres körzetébe még különleges engedéllyel sem hajthat be senki motorkerékpárral. Pláne nem egyedül. Annak lehetőségét, hogy valahogy mégis megtörténhetett, kizárják az igen nagy sűrűséggel elhelyezett ellenőrzőpontok. A valóság valószínűleg az, hogy Elena valamikor egy szervezett túra keretében, egy idegenvezető kíséretében egy kíváncsi turistákból álló csoporttal járt a nukleáris katasztrófa helyszínének közelében fekvő Pripyat városban néhányszáz dollárért.

A honlapon elhelyezett fotók (nagy részüket már eltávolították) további érdekes kérdéseket vetnek fel. Sokaknak feltűnt ugyanis, hogy sem Elenáról sem a motorjáról nem készült felvétel a „szellemvárosban”. Ezzel szemben a képek jelentős hasonlóságot mutatnak más fotósok korábban, a katasztrófa után nem sokkal készült felvételeivel. Az ukrán Elena Filatova tehát – ki tudja miért – sikeresen félrevezette az egész világot, és nem csak a motorosokat.

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük