HírekKultúraMotoros zene

71 éves korában elhunyt a Lynyrd Skynyrd zenekar utolsó eredeti tagja

71 éves korában elhunyt Gary Rossington a Lynyrd Skynyrd utolsó eredeti tagjaGary Rossington az amerikai southern rock banda, a Lynyrd Skynyrd egyetlen olyan tagja, aki a zenekar összes albumán szerepelt. Egyike volt azoknak a szerencséseknek, akik túlélték az 1977-es repülőgép-balesetet, amelyben több zenésztársa is életét vesztette.

71 éves korában elhunyt Gary Rossington, a Lynyrd Skynyrd gitárosa, a zenekar utolsó életben maradt eredeti tagja. Rossington halálának okát nem közölték. A zenekar következő turnéja négy hónapmúlva indult volna.

A gitáros évtizedek óta egészségügyi problémákkal küzdött, többek között 2015-ben szívrohamot kapott, 2021-ben pedig sürgősségi szívműtétet hajtottak végre rajta.

A Lynyrd Skynyrd zenekar hivatalos közleményében azt írta:

“Mély együttérzéssel és szomorúsággal kell közölnünk, hogy a mai napon elvesztettük testvérünket, barátunkat, családtagunkat, dalszerzőnket és gitárosunkat, Gary Rossingtont. Gary most a Skynyrd testvéreivel és családjával van a mennyben, és szépen játszik, ahogy mindig is tette”.

Rossington 2016-ban a Billboard magazinnak azt nyilatkozta, hogy egészségügyi problémái ellenére úgy döntött, folytatja a zenélést.

“Ez egyszerűen a véremben van, tudod?” – mondta. “Én csak egy öreg gitáros vagyok, és az egész életünket és a 10.000 órányi munkát azzal töltöttük, hogy megértsük, hogyan kell játszani és csinálni. Szóval azt hiszem, ha egyszer már van valami, amit magadnak köszönhetsz, akkor azt meg kell tartanod, és tovább kell vinned a mesterségedet. Ha visszavonulsz, mi lesz a következő lépés? Szeretek horgászni, de mennyit lehet ebből csinálni, igaz?”

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Búcsúzik a legendás Southern Rock banda – utolsó turnén a Lynyrd Skynyrd

Rossington 1951-ben született a floridai Jacksonville-ben, és 1964 óta volt tagja a zenekarnak, amikor a Me, You, and Him nevű trió még Larry Junstrom basszusgitárossal és Bob Burns dobossal alkotott. Rossington baseballjátékos akart lenni, de miután meghallotta a Rolling Stones-t, inkább a zene felé fordult.

A baseball azonban a Lynyrd Skynyrdhoz vezetett: Rossington, Burns és Junstrom egy meccsen találkozott Ronnie Van Zant énekessel, aki egy rivális baseballcsapatban játszott, és együtt jammeltek Burns szülei házának kocsibeállójában.

Néhány névváltoztatás után végül megállapodtak a Lynyrd Skynyrd névben, amelyet Leonard Skinnerről, a 16 éves Rossington iskolájának szigorú tanáráról neveztek el. Skinner zéró toleranciát alkalmazott az olyan hosszú hajú fiúkkal szemben, mint Rossington, akit felfüggesztettek, és hamarosan ki is maradt az iskolából.

Lynyrd Skynyrd koncert Lipcse 2010 február 27.

A zenekar debütáló albuma 1973-ban jelent meg, és rajta volt a kilenc perces Free Bird című szám, amely a Skynyrd egyik leghíresebb dala lett. Rossington társszerzője volt a Sweet Home Alabama című slágernek a második albumról, valamint számos más Skynyrd-számnak, köztük az I Ain’t The One, a Things Goin’ On, a Don’t Ask Me No Questions és a Gimme Back My Bullets címűeknek.

1977-ben a zenekart szállító repülőgép lezuhant Mississippiben, Van Zant, a gitáros Steve Gaines, a húga és háttérénekesnője, Cassie Gaines, a segéd road manager Dean Kilpatrick és mindkét pilóta életét vesztette. A gépen tartózkodó húsz ember túlélte, köztük Rossington, aki az ütközéstől eszméletlen lett. Arra ébredt, hogy a repülőgép ajtaja rajta van.

Bár mindkét karját, lábát, csuklóját és bokáját, valamint a medencéjét is eltörte, Rossington teljesen felépült, de évekig küzdött a kábítószer-függőséggel, amely azzal kezdődött, hogy felépülése során erősen függött a fájdalomcsillapítóktól.

“El sem tudtuk volna képzelni, hogy ilyesmi után folytassuk” – mondta egyszer. “Egy testvériség voltunk, és amikor elveszíted a testvéreidet, nem tudsz csak úgy továbblépni”.

A Lynyrd Skynyrd és a motoros nők

A Skynyrd feloszlott, de 1987-ben újjáalakult, és azóta folyamatosan zenélnek különböző felállásokban. Rossington volt az egyetlen tag, aki a zenekar összes albumán szerepelt. Johnny Van Zant – Ronnie testvére és 1977 óta a Skynyrd frontembere – egyszer azt mondta: “Nem hiszem, hogy a Lynyrd Skynyrd létezhet Gary Rossington nélkül”.

Rossington több Skynyrd-gitáros társát is túlélte, köztük Allen Collinst, Ed Kinget és Hughie Thomassont.

2004-ben a Rolling Stone a Lynyrd Skynyrdet a 95. helyre sorolta minden idők 100 legnagyobb előadójának listáján, a zenekart pedig 2006-ban beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be.

A Lynyrd Skynyrd közelgő amerikai turnéja a ZZ Top-pal várhatóan Rossington halála ellenére is meg lesz tartva.

 

Forrás

Fotó: NaNa

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük