fbpx
HírekEseményekMotorverseny

2023-tól 10 évig lesznek MotoGP futamok Magyarországon

Pacza József, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. ügyvezető igazgatója, Carmelo Ezpeleta, a MotoGP jogtulajdonosa, a Dorna Sportsnak a vezérigazgatója, Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyző, Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő és Weingartner Balázs, Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség (HUMDA) elnök-vezérigazgatója (b-j) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Dorna Sports közötti megállapodás aláírása után az ITM-ben tartott sajtótájékoztatón 2021. március 4-én.Már zajlik az új magyarországi Moto GP versenypálya tervpályázata, aminek várhatóan március 18-19-én lesz eredménye. Év végén kezdődhet az építés pályázati folyamata is, hogy 2023-tól már Hajdúnánáson is élvezhessük a Moto GP futamokat.

Magyarország a Hajdúnánás mellett épülő versenypályán 2023-tól 10 évig rendez gyorsasági-motoros világbajnoki futamokat. Az erről szóló megállapodást csütörtökön írta alá az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) Palkovics László miniszter és Carmelo Ezpeleta, a MotoGP jogtulajdonosának, a Dorna Sportsnak a vezérigazgatója.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón elhangzott, az új versenypálya tervpályázata már zajlik, ennek várhatóan március 18-19-én lesz eredménye, aztán a tervezés következik, és az idei év végén kezdődhet az építés pályázati folyamata.

“Mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy ez a verseny sportszakmai és gazdasági, valamint térségfejlesztési szempontból is egy sikertörténet legyen” – mondta Carmelo Ezpeleta.

Legutóbb 1992-ben, a Hungaroringen rendeztek Magyarországon gyorsasági-motoros vb-futamot.

Pacza József, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. ügyvezető igazgatója, Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyző és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő (b-j) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a MotoGP jogtulajdonosa, a Dorna Sports közötti megállapodás aláírása után az ITM-ben tartott sajtótájékoztatón 2021. március 4-én.“Országimázs szempontjából ennek a versenynek a megrendezése jobb befektetés, mint bármi más, mert ezzel egy kelet-magyarországi helyszínre és térségre tudjuk felhívni a világ figyelmét” – tette hozzá Kósa Lajos, kiemelve, hogy a MotoGP a világ egyik legnépszerűbb és legnézettebb sportága, a versenyek helyszínein pedig 100-150 ezres nézősereg van jelen.

“A pálya megépülése gazdasági fejlődést is húz maga után, mert az ilyen létesítmények meglétét igénylik a motorsporttal és a motorozással kapcsolatos technikai fejlesztések, a mobilitással foglalkozó iparágak” – fogalmazott a politikus, és hozzátette, arra is számítanak, hogy a motorozást, mint városi közlekedési formát, is sikerül ezzel népszerűsíteni.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Carmelo Ezpeleta emlékeztetett rá, hogy a Dorna Sports 30 éve jogtulajdonosa a világbajnokságnak, és bár 1992-ben rendeztek a Hungaroringen futamot, erre később a mogyoródi versenypálya homologizációja miatt már nem volt lehetőség.

“Mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy ez a verseny sportszakmai és gazdasági, valamint térségfejlesztési szempontból is egy sikertörténet legyen” – mondta Ezpeleta, aki kiemelte: “a mai nap a MotoGP számára is nagyon fontos, boldogok és büszkék vagyunk, hogy 2023-tól itt versenyezhetünk Magyarországon”.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Talmácsi Gábor (@talmacsigabor) által megosztott bejegyzés


Talmácsi Gábor, a 2007-es idény 125 köbcentiméteres kategóriájának világbajnoka úgy fogalmazott, a hazai motorsport szempontjából ez a megállapodás mérföldkőnek tekinthető.

“Versenyzőként 10 évig képviselhettem Magyarországot, most pedig egy más pozícióban segíthetek a motorsport hazai fejlődésében, és nagyon boldog vagyok, hogy hamarosan az új versenypályán köszönthetjük majd évről évre a világbajnoki mezőnyt” – mondta Talmácsi.

Három fiatal magyar tehetség is bekerült a Junior nemzetközi motorsport elvonalába

Én pedig annyit tennék hozzá, hogy alig várom, hogy a magyar tehetségek és utánpótlás versenyzők Görbe Somával az élen szintén versenyezhessenek az új magyar Moto GP pályán. Reméljük, akkorra már nem zárt ajtók mögött kell megrendezni a versenyeket!

5 2 votes
A cikk értékelése

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x