fbpx

10 éves a Noggdesign – világhírű bőrműves Egerbaktáról

noggdesign 10– Mik a jövőbeli terveid? 

– Mik a terveim? Ugyanez még 10 évig csak sokkal szebb, sokkal profibb kivitelben. Bár van nagy terv a bőrözés mellett, ami szintén motoros vonalon történik, de erről még nem szeretnék beszélni.

– Hogy látod, mennyire van jövője a motorépítésnek?

– Motorépítés addig lesz, amíg tökös, bevállalós motorépítők is, de az én munkámhoz nem kell feltétlenül motort építeni. Stock motorokra is újrahúzok üléseket ezzel is egyedivé téve a vésett mintákkal.

– Ha elterjednek az elektromos motorok, azokra is fognak egyedi bőr nyerget rendelni a tulajdonosok?

– Azt nem tudom, hogy elektromos motorokra is fognak e ilyeneket rendelni. Elképzelhető, de remélem, hogy lesz még pár évtizedig hangos, benzines, old school motor, amiket nagyon szeretünk.

noggdesign 4– Szoktak lenni nők is a megrendelőid között? Vagy volt már nő?

– Volt már női megrendelőm itthon és külföldön is. Sok a motoros csaj, csak a sokszor kért koponyákat kell kicsit finomítani. Így alakult ki ülés és táskák Kanadában egy Indiánra például, de készült már pár válltáska is a kért mintával.

– Vannak-e jellemző minták, amiket gyakran készítesz?

– A fő csapásvonal még mindig a keményebb, motoros minták, amik a tervezési stádiumban nagyon sok agyalást igényelnek, hogy ne legyen unalmas a munkáimat követőknek sem. Pontos számot nem tudok, de valahol 4- és 500 között vannak az elkészített termékek és nincs 2 ugyanolyan. Erre nagyon odafigyelek, hogy mindenki a saját stílusához méltó terméket kapjon. A tervezést a termékek 99%-ánál én csinálom egyeztetve a megrendelőkkel.

noggdesign 6– Mennyi időt vesz igénybe egy nyereg elkészítése? Mennyire időigényes ez a művészi kidolgozás?

– A tervezés is igénybe vehet akár több napot is, aztán a vésés, az ülés összeállítása, varrása, fonása további napok. Az egyedi színezést is tervezni kell, majd elkészíteni. Minimum 1 hét alatt készül el, de a bőr bagger fél év volt.

Az ülés vagy táska elkészítési ideje nagyban függ a bonyolultságtól és a vésendő minta aprólékosságától. De sokszor a hatalmas méretek is eszik az időt, sokáig tart, de a végén ahogy elkészül az mindenért kárpótol.

Köszönjük szépen a válaszokat, és gratulálunk a munkáidhoz. Még további sikeres évtizedeket kívánok a hivatásodban!

 

Ajánlom másoknak is
Peyton

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x